Почти 109 млн. гласоподаватели в Русия може да изненадат президента

...
Почти 109 млн. гласоподаватели в Русия може да изненадат президента
Коментари Харесай

Путин може да получи неочакван студен душ от големите градове на изборите в неделя

Почти 109 млн. гласоподаватели в Русия може да изненадат президента Владимир Путин на президентския избор в неделя, само че не с името на спечелилия, а със слабата интензивност - изключително в случай че малко над половината гласоподават. Последните социологически данни сочат и че малко преди изборите има смяна в отношението към него в огромните градове.

В средата на предходната седмица Общоруският център за проучване на публичното мнение (ВЦИОМ) заяви, че рейтингът на Путин в Москва и Санкт Петербург е понижен с над 12 процентни пункта от съвсем 70 на 100 до 57.1 на 100. Подобни процеси са се случили по-рано (проучването е с последна дата 18 февруари) и в други градове с население над милион души.

Според генералния шеф на ВЦИОМ Валерий Фьодоров колкото по-голям е градът, толкоз по-малък е делът на гласоподавателите, които поддържат властта - жителите имат повече условия и източници на информация. Освен това броят на нерешилите за кого да гласоподават нараства колкото повече наближава вотът, въпреки че би трябвало да пада. " Появиха се две непредвидени лица - (в акцията - Павел) Грудинин и (Ксения) Собчак. Ядрата на претендентите към този момент се втърдиха, " продължава той. По-късно на Фьодоров се наложи да се самоопровергава и да съобщи в изявление за РИА " Новости ", че не става дума за спад, а за " краткотрайно намаляване ".

 Путин може да получи непредвиден леден душ от огромните градове на изборите в неделя
© Associated Press

" 50% в Москва ще са героизъм "

Източници на " Ведомости " в администрацията позволяват, че спадналият рейтинг може да е резултат от неточности в хода на акцията. Според тях в най-хубавия случай се чака 55-60% интензивност, а според от районите резултатът на Путин ще се колебае сред 50 и 65 на 100. Ако в Москва излязат 50% (от имащите право на глас), ще е героизъм. "

" Ако изборите се случат с цялостното задействане на административния запас - а аз не изключвам това, - няма значение кой какъв брой ще получи в реалност ", продължава източникът. " Ако изборите преминат почтено, резултатът на Путин в милионните градове ще е по-малък, а при съперниците - малко по-голям. "

Според политолога Андрей Колядин в огромните градове " е доста по-политизираният гласоподавател, той има по-малък проблем с търсенето на източници на прехранване и по-малка взаимозависимост от властта. " Според него опитът жителите да бъдат заставени да гласоподават може да сътвори противоположния резултат, само че не е изключено държавният уред да потърси всевъзможни механизми, с цел да го направи в последния миг.


Различни способи

Досега съветски медии писаха за селфита, фамилни игри или (още преди кампанията) търсене на задоволително ярки различни претенденти като метод да се увеличи ползата към изборите. Десет дни преди вота и придвижването на поддръжници на Путин - Putin Team - пусна собствен клип, озаглавен " Пътеводна звезда ".

Източници на РБК означиха през декември, че главен инструмент ще е превръщането на изборите в празник, а за основаването на атмосфера могат да се употребяват културни и спортни мероприятия, както и фестивали. В този дух е и скорошното стартиране на предизборни клипове в киносалоните. Призиви да се гласоподава насочат и някои търговски обекти (магазини, кафета, банки и пр.) посредством плакати и листовки, а и мобилните оператори, които изпращат известия с такива апели. Кремъл обаче отхвърля връзка с тези действия.

За други издания събеседници от администрацията споделиха, че задачата на управляващите е интензивност от към 70 на 100, при която Путин да бъде избран отново с сред 60 и 70 % от гласовете.

За възможна интензивност малко над 50% говореше социологическият център " Левада " (към края на декември достигнала най-много от 58%). Неговото управление обаче разгласи в средата на януари, че той няма да разгласява изследванията си, до момента в който не минат изборите, защото е обозначен като задграничен сътрудник от управляващите в Москва.

Последните прогнози за интензивността

Допитване измежду 150 експерти от 50 региона на Русия, което публично ще бъде показано през днешния ден, планува междинна интензивност от 64%, което е с повече от 1 пункт по-малко от тази на предходните избори.

Според проекат " Давыдов.Индекс " на ръководителя на фонда " Петербургская политика " Леонид Давидов места като Татарстан и Чувашия ще изкарат 78-82% от имащите право на глас, само че в Дагестан и втория по величина град Санкт-Петербург надали ще се явят повече от 52%.

За Москва прогнозата сочи 65%, в случай, че през февруари тя бе за 58% интензивност. Ако това се сбъдне, вероятното пояснение е мощната рекламна акция за изборите, новата процедура за гласоподаване тук-там, разнообразни от адресната регистрация, както и способността на управляващите да активизират хората от бюджетната сфера.

Политическият съветник Дмитрий Фетисов, който също приказва за национална интензивност в коридора 63-65%, счита че до неделя на хода на изборите може да повлияят външнополитически фактори като оповестяването на нови наказания против Русия или остри рецензии от западни водачи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Русия (2)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР