Почти 1/3 от новите пенсионери не могат да изпълнят изискванията,

...
Почти 1/3 от новите пенсионери не могат да изпълнят изискванията,
Коментари Харесай

Пенсионирането вече става невъзможно

Почти 1/3 от новите пенсионери не могат да изпълнят условията, това е същински прецаканото потомство на прехода – родените след 1955 година

“Аз няма да доживея до пенсия ” е лаф, който постоянно може да бъде чут и от млади, и от остарели в диалози за пенсиониране, промени в осигурителната система, размера на пенсиите.

До наскоро това беше по-скоро израз на обезверение към страната и пенсионната система. Лека-полека обаче се оказва, че пенсионирането стартира да става невероятно. И по него си проличава същински прецаканото потомство на прехода – хората, които са ударени тежко от всички рецесии и безработицата през годините след 1990-а. Макар и жестоко, границата може да се постави през 1955 година. Като за всички родени след тази дата пенсионирането стартира да става невероятно. А пенсиите за тези, които съумеят да се докопат до тях, ще са все по-мизерни.

Реално съвсем всеки трети пенсионер към този момент не съумява да извърши условията за приемане на пенсия в цялостен размер, излиза наяве от статистиката на Националния застрахователен институт. За първите девет месеца на 2019 година в пенсия за застрахователен стаж и възраст са излезли 37 709 души, показват от Национален осигурителен институт. Зад това число обаче се крият над 31% пенсии, отпуснати по изключение – с недостигащ стаж и в извънредно невисок размер.

Реално 12 002 души не са съумели през интервала януари-септември на предходната година да изпълнят постоянните условия за пенсиониране. А те за 2019 година бяха възраст от 64 години и 2 месеца за мъжете, комбинирани с най-малко 38 години и 8 месеца стаж, и надлежно възраст от 61 години и 4 месеца за дамите със наложителни 35 години и 8 месеца стаж.

От тези 12 002-ма нови пенсионери, които не са съумели да изпълнят естествените условия за пенсиониране 4202 души са получили понижени пенсии. Защото са били навършили стажа за пенсиониране, само че не са имали задоволително възраст, с цел да го създадат. Като приблизително не са им достигали близо 10 месеца, с цел да съумеят да вземат пенсия в естествен размер. Тоест тези хора пожизнено ще вземат пенсия, която е с 4% по-малка от тази, която им се е полагала.

Възможността за това по-ранно пенсиониране беше въведена след промяната от 2015 година, когато бе утвърдено плавното нарастване на условията за възраст и стаж, като задачата е през 2037 година пенсионната възраст да е идентична и за двата пола – 65 години, а мъжете да имат потребност от 40 години стаж, дамите пък от 37 години. Оттогава броят на хората, които не могат да изпълнят условията за възрастта, непрестанно се усилва и през предходната година е надхвърлил 11% от общия брой на новоотпуснатите пенсии.

Много по-голям проблем за обществото обаче са 7800 души, на които не им е достигал стаж, с цел да съумеят да се пенсионират с естествена пенсия. Те е трябвало да изчакат да станат на 66 години и 4 месеца, с цел да съумеят да вземат минимална пенсия от Национален осигурителен институт. Това са над 20% от всички новоотпуснати пенсии за деветмесечието на предходната година. А още по-лошото е, че през годините от 2015-а насам стабилно делът на тези пенсии се движи към 20-23% от всички новоотпуснати за съответната година.

Реално повода за този огромен брой хора без стаж е в особеностите на българския бизнес през 90-те години. Тогава огромна част от хората са минали през безработица, а и доста огромна част от времето са работили безусловно на черно – т.е. вземали са пари на ръка, без да имат трудов контракт даже за минимална заплата, разясняват данните специалисти от осигурителния институт. Като неофициалната прогноза е броят на тези хора непрестанно да се усилва.

В случая става дума за хора, на които им липсват голямо количество години от осигурителния стаж. Реално през предходната година са се пенсионирали мъже, родени през 1955 година. Тези хора, даже приключили висше обучение, с лекост могат да създадат 40-42 години застрахователен стаж. Което при изикванията за 38 години и 8 месеца значи, че тези хора са прекарали над 4 години от живота си или като безработни, или като служащи на черния пазар. Реално това са хората, в действителност потърпевши от прехода и които ще би трябвало да доизживеят живота си с мизерни пенсии.

Тази наклонност ще се задълбочава, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт. Само за седмица от януари 2020 година има нарастване с 30 души на хората, които получават обществената пенсия за напреднала възраст от 132 лева при общо понижение на пенсионерите за същата тази седмица с близо 500 души. Като тези данни са от онлайн системата на осигурителния институт за статистика в действително време. А към тях се наслагва и продължаващата процедура на бизнеса да заплаща единствено минималната заплата публично. Което значи, че даже ималите естествена кариера българи ще вземат минимални пенсии.

Всъщност данните на Национален осигурителен институт демонстрират същинската обществена бомба за България и бленуваната от държавното управление непоклатимост. 20% от популацията да не може да се пенсионира, към този момент е прекомерно доста. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР