Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на

...
Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, вижте как спектакълът Коприна разкрива ...

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на спектакъла " Коприна " по световноизвестния разказ на Алесандро Барико. Постановката е от 19 часа през днешния ден в Голямата зала на Драматичния спектакъл в Пловдив.

В " Коприна " търсещият човек доближава до хубостта през единствения прочут път - саможертвата в любовта. Главният воин на описа излиза от дребното пространство на търговията, прекосява целия свят, с цел да остане безгласен пред хубостта - единственото средство на цивилизациите, с което е допустимо да прекосят времето. В империята на хубостта индивидът открива същинските размери на личния си дух, осъзнава цената на обичта и смирението. Великата хубост на любовта като последна точка и цел на човешкото пътешестване през живота е тематиката на този театър. " Коприна " е метафора на човешкото безпокойствие.

Платоничната любовна история сред френския търговец на копринени буби Ерве и безименно момиче, живеещо в японско притежание, разпростира метафората на пътя като свързваща сред другите цивилизации, слага въпроса до каква степен те въобще могат да бъдат съвместими, разкрива радикално противоположните разбирания за съществени човешки категории като триумф, облага, цел на съществуването, социална подчиненост, модерност и шаблонност. Но над всички исторически събития, маркирани в спектакъла - протести в Япония, съд над литературното произведение на Бодлер " Цветя на злото ", акостирането на американските кораби, нарушили вековната изолираност на Япония, превръщането на френското селячество в индустриален капиталистически пласт - господства непроменяемо нещо, което покорява и източната, и западната цивилизация: необяснимата хубост.

Драматизацията е на Александър Секулов, а режисьор е Диана Добрева. В функциите влизат Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Братоева, Боряна Маноилова, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов и други.

Още за събитията в Пловдив през днешния ден четете в най-хубавия културен гид.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР