Почитателите на конете вероятно ще останат разочаровани, но на планетата

...
Почитателите на конете вероятно ще останат разочаровани, но на планетата
Коментари Харесай

На планетата вече няма диви коне

Почитателите на конете евентуално ще останат разочаровани, само че на планетата към този момент няма истински диви представители на конското семейство, оповестяват Ройтерс и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Генетично проучване, оповестено в сп. "Сайънс ", демонстрира, че конят на Пржевалски, считан за последния останал див тип на Земята, в действителност е потомък на най-ранните опитомени коне.

За задачите на проучването интернационалните експерти са сравнили геномите на десетки антични и модерни коне.

Резултатите от разбора демонстрират, че конят на Пржевалски, избавен от изгубване през 20-и век систематизиран като заплашен тип, е потомък на коне, опитомени преди към 5500 години от представители на Ботайската просвета в Казахстан. Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали "диви ", без да са такива по генезис.

Изследването разкрива, че с въпросната просвета се свързват най-ранните свидетелства за опитомяване на коне.

"Откритието беше изненадващо за нас. Това значи, че на Земята не са останали истински диви коне. Светът е изгубил тези същества от дълго време, а ние го разбираме едвам в този момент ", споделя Сандра Олсън, зооархеолог от университета на Канзас, Съединени американски щати, и член на изследователския екип.

Конят на Пржевалски носи името на съветския откривател от полски генезис Николай Пржевалски, разкрил в Монголия и описал типа през 19-и век. Представителите му са релативно дребни и набити. Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна "щръкнала " грива.

Настоящата популация, наброяваща към 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди към век. Част от техните потомци са върнати в естествена среда, а останалите населяват резервати и зоопаркове по света.

Изследователите означават също, че актуалните питомни коне не са наследници на първите опитомени коне на Пржевалски, което значи, че отговорите за произхода им би трябвало да бъдат потърсени другаде - да вземем за пример в Украйна, Западна Русия, Унгария, Полша и района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР