Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на ада действително съществува. Тя

...
Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на ада действително съществува. Тя
Коментари Харесай

Вратата на ада гори вече близо 50 години

Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на пъкъла фактически съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан.

Има няколко места в света, които си оспорват името „ врата на пъкъла ”. Сред тях са катакомбите под Париж и фигурите от лава в Димуборгир, Исландия. Когато приказваме за застрашителен резултат обаче, горящият газов кратер в Туркменистан просто няма конкуренция.

Земята се отваря в голяма, постоянно горяща дупка посред пустинята Каракум. Гледката е изключително впечатляваща нощно време, когато аленият кратер  се откроява на фона на цялостната мрачевина в близост с безбройните огнени езици, които се извиват в  безразсъден танц.

Какво е това?

Кратер, от който излиза непрекъснато природен газ. И той гори към този момент десетилетия, запален от хората преди близо 50 години! Диаметърт му е сред 60  и 100 метра, а дълбочината най-малко 50. Пламъците  се зареждат от излизащия непрестанно изпод газ.  На човек му наподобява обаче сякаш скалите и пясъците излъчват голямо количество топлота. На към километър в близост земята е сива и безплодна, населявана единствено от паяци и гущери.

Снимка: Matthew Baron / Shutterstock

Местните поданици са дали име на горящия кратер, което изцяло му подхожда - „ врата на пъкъла ”. Когато погледнете вътре в голямата дупка, в действителност се чувствате по този начин, като че ли сте се изправили пред вратата на преизподнята.

Никой не се е осмелил да влезе вътре,

когато тя е била открита. Никой не е сторил това и до момента. Едва ли някой непринудено би се отправил по пътеката към пъкъла през такава врата. 

Снимка: lexelA / Shutterstock

Древните хора са се отнасяли със благоговение към петролните и газовите кладенци. Много от тях са считали, че те са порти към долния по-страшен свят, който при християните към този момент се назовава пъкъл. Мнозина и през днешния ден се боят да се приближат до сондираща техника за газ и нефт, защото считат, че тя отваря дупка, през която могат да излязат нечисти сили. Затова и горящият кратер край Дарваза, в който пламъците в никакъв случай не стопират, за някои е същинско въплъщение на огромните им страхове.

Всичко стартира през 1971 година, когато Туркменистан към момента е част от някогашния Съветски съюз. Страната е извънредно богата на естествени запаси. По това време екип от руски геолози прави сондажи за газ в пустинята Каракум. Те откриват подземно находище покрай населено място в региона Дарваза, прочут на туркменски като Дервезе  ( ”отворена врата ”). И това в действителност е врата, която води към Памир.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР