Починалите от рак на кожата при мъжете са се увеличили

...
Починалите от рак на кожата при мъжете са се увеличили
Коментари Харесай

Починалите от рак на кожата при мъжете се увеличат в развитите държави

Починалите от рак на кожата при мъжете са се нараснали в богатите страни от 1985 година Смъртността при дамите се усилва по-бавно и даже спада, оповестиха учени на конференция за здравето в Глазгоу, осведоми Агенция Франс Прес.

Причината за разликата при половете не е ясна, само че доказателства подсказват, че мъжете е " по-малко евентуално да се крият от слънцето " или не обръщат внимание на предизвестията.

Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите повече от 90% от случаите на меланом са вследствие на излагане на слънце или други източници на ултравиолетова радиация като солариуми.

В изследването са включени 18 страни . В осем от тях е записано минимум 50% нарастване на смъртните случаи от рак на кожата при мъжете за последните 30 г . В две страни - Ирландия и Хърватия - случаите са се удвоили. Рязък скок е регистриран в Испания и Англия (70%), Холандия (60%), Франция и Белгия (50%).

В Съединени американски щати, които не са включени в проучването, има нарастване на смъртните случаи от меланом при мъжете с към 25% , съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите.

Но страните с най-голямо нарастване на тези смъртни случаи постоянно не са тези, в които има най-вече умряли . Например в Австралия близо шестима на всеки 100 000 мъже са умряли от меланом в интервала 2013-2015 година Това е двойно повече умряли спрямо втората най-висока смъртност (Финландия), само че единствено 10% нарастване за последните 30 година

Починалите от рак на кожата измежду дамите в Австралия през 1985 година са на половина по-малко от мъжете . Отчетен е спад с 10% при дамите през последните 30 година За същия интервал е регистриран спад и в Австрия (9%), Чехия (16%) и Израел (23%) . Малък спад има също в Румъния, Швеция и Англия.

Но в Холандия (58%), Ирландия (49%), Белгия (67%) и Испания (74%) е регистриран огромен скок на умрелите дами от рак на кожата от 1985 до 2015 година

В Япония е най-ниският % при мъжете и дамите - надлежно 0,24 и 0,18 на 100 0000.

Учените се пробват да открият дали биологични и генетични фактори също могат да са причина за рака на кожата , само че досега откритията са неубедителни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР