Почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен

...
Коментари Харесай

Почина бившият декан на Факултета по химия и фармация в СУ проф. Петър Кралчевски |

Почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дълготраен учител във Факултета по химия и фармация в Софийския университет и негов някогашен декан. За кончината му заяви нощес Алма матер.

Акад. Петър Атанасов Кралчевски е роден на 23 октомври 1956 година в Габрово, където през 1974 година приключва със златен орден Математическата гимназия. През 1981 година приключва Физическия факултет на Софийския университет като първенец на випуска, със специализация „ Атомна физика ". През 1981 година е назначен за физик към катедра „ Физикохимия “ на Химическия факултет на Софийския университет, където по-късно става докторант (1982-1984 г.). През юни 1985 година пази дисертация за научната степен „ претендент на физическите науки “ (доктор) и през декември 1990 година е определен за доцент по химична физика към Лабораторията по физикохимична хидродинамика и термодинамика към Химическия факултет на Алма матер. През 2001 година става лекар на физическите науки. През 2002 година е определен за професор по физика на кондензираната материя към Лабораторията по инженерна химична физика при Химическия факултет на СУ.

За високите си научни достижения през 2004 година той е определен за член-кореспондент по химически науки към Българска академия на науките, а през 2012 г. - за пълновръстен член на Българската академия на науките. Дълги години е най-младият учен в България. През 2010 година проф. Кралчевски е определен за секретар на Европейското общество по колоиди и повърхности (ECIS), през 2015 година - за член на Управителния съвет на International Association of Colloid and Interface Scientists (IACIS), а през 2020 година - за член на Европейската академия на науките (Academia Europaea).

Академик проф. дфзн Кралчевски е създател и съавтор на над 220 изявления в научни списания, 14 глави в книги и на новаторската монография Particles at Fluid Interfaces and Membranes, издадена от издателство Elsevier през 2001 година Трудовете му са представени повече от 10 000 пъти в научната литература и показателят му на Хирш е h = 46.

През 2006 година е почетен с почетен знак на СУ със синя лента за обилни достижения в науката, през 2007 година печели премията „ Млад професор на 2007 година ”, през 2016 година е почетен с огромната премия за просвета „ Питагор “ на Министерството на образованието и науката, а през 2020 година печели премията „ Ликлема “ на Европейското общество по колоиди и повърхности.

Основните научни проучвания на проф. Кралчевски са в региона на физикохимията на флуидните повърхности, повърхностно-активните субстанции и дисперсните системи. Той има основни приноси за създаването и използването на редица теоретични подходи в термодинамиката и хидростатиката на флуидните повърхности и мембрани, кинетиката и термодинамиката на адсорбцията на повърхностно-активни субстанции (ПАВ), повърхностните сили и стабилността на течни филми, капилярните сили сред колоидни частици на междуфазова граница и в тънки филми, теорията на мицеларните разтвори. Професор Кралчевски е създател (заедно с японския си сътрудник проф. К. Нагаяма) на първата изчерпателна монография, описваща държанието на колоидни частици на междуфазови граници и в тънки филми. Тази значима интердисциплинарна област през последните години концентрира вниманието на редица учени, заради смисъла й за приемане на нови класове от наноматериали и композитни материали, опцията за стабилизация на пени и емулсии без да са нужни ПАВ, за създаване на нови аналитични и диагностични техники в медицината и за други значими приложения.

Академик Кралчевски има и богат управнически опит – в интервала от 1993 до 2008 година е началник на Лабораторията по инженерна химична физика; в интервала от 2015 до 2019 година е декан на Факултета по химия и фармация, в интервала от 2019 година до кончината му е началник на лабораторията по „ Комплексни флуиди “ към Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство, началник и съръководител е на повече от 50 научни и научно-приложни плана с присъединяване на български и задгранични организации. От 2007 до 2015 година е член на управителния съвет на НИС към СУ. Негови научни ученици са 16 защитили докторанти, които не престават научното му дело в България и по света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР