Почина първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христовае

...
Почина първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христовае
Коментари Харесай

Почина Иванка Христова - първата ни олимпийска шампионка в атлетиката

Почина първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христовае умряла на 80 години, оповестиха от Българската федерация по лека атлетика.

Иванка Христова взе участие в четири Олимпиади. Върхът в спортната ѝ кариера е през 1976 година Тогава тя печели златния орден в тласкането на гюле на Олимпиадата в Монреали слага два международни върха в дисциплината. Първо тласка гюлето на 2187 м, а след това прибавя още 2 см. Същата година става и европейска шампионка в зала в Мюнхен. Всички тези триумфи я слагат " Спортист №1 на България " за 1976 година в оспорвана конкуренцияс други олимпийски първенци.

Иванка Христова има и бронзово отличие в същата дисциплинираност от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година

Известна е с това, че е " международна рекордьорка по сложени национални върхове " - общо 61в дългата ѝ спортна кариера. На намерено довежда върха на подтикване на гюле от 15.42 м до 21.89 м, а в зала от 15.14 м до 20.78 м.Вече 45 години те стоят неподобрени.

Иванка Христова е родена на 19 ноември 1941 година в софийското село Осиковица. За леката атлетика я открива Светослав Джумалиев, до момента в който учи в Селскостопанския колеж " Мичурин " в Кюстендил.

След преместването ѝ в София продължава с доцент Йордан Кръстев, а за триумфа в зенита на нейната кариера я приготвя Васил Крумов.

Иванка Христова завършва с дейната си спортна дейностслед като печели олимпийското злато на 35 години. Преминава в редиците на Министерство на вътрешните работи, за известно време е и ръководител на секция „ Лека атлетика”при ДФС ”Левски-Спартак”.

Поклонението пред великата атлетка ще е в неделя (27 февруари) от 14.30 ч на централните гробища в Бояна.

Поклон пред светлата памет на Иванка Христова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР