Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев, съобщава агенция БГНЕС. 75-годишният

...
Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев, съобщава агенция БГНЕС. 75-годишният
Коментари Харесай

Коронавирусът ни отне енергийния експерт Атанас Тасев

Почина енергийният специалист проф. Атанас Тасев, оповестява организация БГНЕС. 75-годишният проф. Тасев се е лекувал в болница от COVID-19, само че положението му е било тежко. Това е и евентуалната причина за гибелта му.

Експертът беше чест посетител в редица медии, изключително що се отнася до ситуацията с газовата карта на България, както и въпросите от нуклеарната енергетика.

Роден е на 26 октомври 1945 година в Свиленград. Учил е до втори курс в Техническия университет, след което печели конкурс за Киевския политехнически институт, където приключва автоматика и телемеханика. Професор по кибернетика и информатика. Специалист по енергетика, обезпечаване, банково дело, биотехнологии.

Проф. Тасев е бил финансов анализатор на българската страна в договарянията с " Газпром ", а съгласно в. " 24 часа " една от гордостите му е, че е " хванал ", в тежките договаряния за цената на газа, неточност в изчисленията на руснаците, в интерес на " Булгаргаз ". Експертът е финансов анализатор на най-големите ни енергийни планове – АЕЦ " Белене ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 1 и 3.

Бил е общински консултант от Национална движение „Симеон Втори" в Столичния общински съвет; " Почетен жител " на София.

Премиерът Бойко Борисов сервира съболезнования на фамилията и околните на проф. Тасев.

" Отиде си един заслужен човек и почитан специалист, който със знанията и опита си способства доста за развиването на енергетиката у нас. Със своя професионализъм професор Тасев остави следи в реализацията на енергийните планове у нас в областта на природния газ и на електроенергетиката. Поклон пред паметта му ", показва Борисов.



Екипът на показва съболезнования на околните.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР