Почина бившият дипломат Антоанета Приматарова. Новината съобщиха от Центъра за

...
Почина бившият дипломат Антоанета Приматарова. Новината съобщиха от Центъра за
Коментари Харесай

Почина елитен наш дипломат

Почина някогашният посланик Антоанета Приматарова. Новината оповестиха от Центъра за демократични тактики във „ Facebook ”.

„ Две десетилетия споделяхме паники и наслади за пътя и мястото на България в Европейски Съюз, разчитахме на нейната дипломатичност и финес, откривахме вълшебството на езика и детската литература, чара на модерното изкуство и нежната хармония на стъклото. Ужасно ни липсва ", пишат от Центъра за демократични тактики.

Антоанета Приматарова приключва германистика в Лайпциг през 1978 година и незабавно по-късно постъпва на работа в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Назначена е за дипломат в Кралство Швеция през 1993 година

През 1997 година след успеха на Съюз на демократичните сили в парламентарните избори дипломат Приматарова влиза в екипа на външния министър Надежда Михайлова като нейна заместител по въпросите на евроинтеграцията.

През 1999 година е назначена за дипломат в българската задача в Брюксел към Европейски Съюз и остава на този пост до 2001 година.

Като програмен шеф в Центъра за демократични тактики (от 2002 г.) и преподавател към Дипломатическия институт на Министерство на външните работи (от 2004 г.) продължава да се занимава с въпроси на европейската интеграция (общата външна политика и политика на сигурност, процеса на разширение на Европейски Съюз, полемиките към бъдещето на Европа и Европейската конституция), по които има български и интернационалните изявления.

Носител е на премията на Съюза на преводачите в България, на фондация „ Артур Лундквист “ за превод и разпространение на шведската литература и просвета в България и на Почетен знак „ Лаврова клонка “ на Министерство на външните работи (2001).

Опелото ще се състои на 19 март, събота от 12 часа, в храм „ Света София “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР