Победителите в конкурса за бизнес идеи ще бъдат определени на

...
Победителите в конкурса за бизнес идеи ще бъдат определени на
Коментари Харесай

Чeтири български компании са местни финалисти в Chivas Venture

Победителите в състезанието за бизнес хрумвания ще бъдат избрани на 12 януари



04 януари, 2018 – Приключи първият стадий на най-мащабната интернационална самодейност за търсене на бизнес планове със обществена значителност – Chivas Venture 2018 с награден фонд от 1 млн.щ.д. Тази година в конкуренцията се включиха 29 страни от пет континента, сред които и България. В локалното издание на състезанието взеха присъединяване 53 започващи компании, организации и обществени бизнесмени, които имат вяра, че светът може да бъде по-добро място за живеене и са подготвени да употребяват силата на предприемачеството, с цел да внесат положителна смяна в средата към тях.

Журито на състезанието, чиито състав тази година включва софтуерния и обществен бизнесмен Боян Бенев, Галя Прокопиева – изпълнителен шеф на „ Икономедиа ”, Манол Пейков – притежател на издателска къща „ Жанет 45 ”, Христо Христов – изпълнителен шеф на „ Нетинфо ”, Станислав Сираков от LAUNCHub, и Елена Маринова – президент и съучастник в „ Мусала софт ”, оцени истинските хрумвания, творчеството, упоритостта и предприемаческия дух на претендентите.

В идващия кръг не престават четири български компании със обществено значими дела. Според журито те имат максимален капацитет за триумф на световно равнище и най-хубави благоприятни условия да предложат работещо решение за справяне с общовалиден международен проблем.

Компанията победител, която ще показа България на световния край и ще се бори за дял от наградния фонд от 1 млн.щ.д., ще стане ясна в границите на особено събитие, в което участниците ще показват концепциите си пред журито на състезанието. Българският край ще се състои на 12 януари от 19:00 ч. в изложба „ Сан Стефано ”.

CHECKPOINT CARDIO

Компанията Checkpoint Cardio е една от дребното в света, която има система за онлайн наблюдаване на пациенти, незабавна реакция, предварителна защита и диагностика в действително време. Смъртността от сърдечни болести е най-значимата обществена болест на нашето време. Затова наблюдението и диагностиката от кардиолози в действително време, без значение къде е пациентът и къде се намира докторът, избавя хиляди човешки животи. Превенцията на тежки болести, икономисва пари на здравната система, прави лекарите спокойни за пациентите си, а пациентите се усещат под непрестанно наблюдаване и грижа. Телемедицинската система на Checkpoint Cardio се развива от 3 години, до момента  е прегледала над 36 000 пациента и е избавила от гибел стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски страни, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

NASEKOMO

Компанията NASEKOMO употребява технология, която трансформира органичните боклуци в различен източник на протеини посредством развъждането на ларви на инсекти. Ларвите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се употребява за храна на животни, при които ларвите са естествена част от диетата, да вземем за пример риби. Така по един изцяло натурален метод, екипът адресира по едно и също време два казуса: от една страна натрупването на органични боклуци, които при загниването си отделят метан и способстват за замърсяването на въздуха и от друга – растящата потребност от протеини, за чието основаване обичайните промишлености изразходват все по-оскъдните естествени запаси – обработваема земя, вода и рибен ресурс. Произведените от Насекомо протеини подкрепят и животновъдите, защото са по-достъпен метод за фермерите да изхранват своите животни.

AGNON

Компанията AGNON, основана от софтуерните експерти Живко Стефанов и Стойно Калвачев, създава специфичен вид ракетна печка „ Гамера ”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя извънредно малко Следствен отдел към окръжна прокуратура излъчвания. Този вид печки ще разреши на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена скамейка, която основава акумулиращ резултат за топлината. Отоплително тяло не замърсява въздуха и е уместно за града. Предимствата на тази печка са, че употребява два до три пъти по-малко дърва. Подходящи за потребление са екобрикетите, само че и отпадната дървесина при производството на мебели. Този екоуред е както за всички, които държат да имат жив огън у дома, по този начин и за възрастни хора, които живеят сами. Широката приложимост и на ракетна печка „ Гамера ” ще сътвори условия за бързо възстановяване качеството през зимата и България може да се трансформира в образец за екологични практики.

JAMBA

JAMBA – Career for all е онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за асортимент на личен състав, посредством платформата, JAMBA предлага на претендентите модул за образования и предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн професионални образования, приспособени за младежи с разнообразни благоприятни условия. Целта му е да се повишави равнището на тяхната подготовка и занижаване на бариерите при нахлуване на пазара на труда.

Българските спечелили в локалния кръг на Chivas Venture 2018 ще бъдат част от международнa едноседмична бизнес акселераторска стратегия в Оксфорд, която ще им помогне да развият концепциите си по-успешно. На идващия стадий от надпреварата ще се организира онлайн гласоподаване на публиката, която ще дефинира по какъв начин 250 хиляди $ от общия награден фонд да  бъдат разпредели сред спечелилите от локалните кръгове на състезанието. На огромния край тази година интернационалното жури ще разпредели дяловете от останалите 750 хиляди $ награден фонд.

Повече информация за състезанието ще откриете на адрес https://venture.bg/.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР