Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии

...
Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии
Коментари Харесай

България спечели два златни медала от международна олимпиада по лингвистика

Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе

Два златни, един сребърен и два бронзови медала завоюваха българските възпитаници на интернационалната олимпиада по филология, която се състоя на английския остров Ман, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Победители станаха единадесетокласниците Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе.

Среброто сграбчи Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място се класираха дванадесетокласничката Александра Найденова от Пернишката езикова гимназия и Теодор Малчев, възпитаник в XI клас на Софийска математическа гимназия (СМГ).

Участниците в олимпиадата по филология трябваше да вземат решение задания на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от провокациите бе да създадат паралел в развиването и смяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се оправи ослепително с тази задача и получи грамота за най-хубаво решение.

Останалите участници в българския тим са Атанас Бунтов от Пловдивската математическа гимназия, Магдалена Тонева от СМГ и Стилиян Петров от Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов от СМГ и Любомир Златков от Института по математика и информатика - Българска академия на науките.

Международната олимпиада по филология се провежда от 2003 година, като до момента българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира страната ни на второ място след Съединени американски щати. Догодина ХХ юбилейна интернационална олимпиада по филология ще се организира в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР