По всичко изглежда, че 16-процентовият ръст на броят на жилищните

...
По всичко изглежда, че 16-процентовият ръст на броят на жилищните
Коментари Харесай

Подкаст: Големите ръстове на жилищните кредити са зад нас

По всичко наподобява, че 16-процентовият растеж на броят на жилищните заеми, който видяхме през 2022 година, няма да се повтори през тази година. В същото време, не може да се вършат паралели със обстановката от 2008 година, като в този момент банките ще се концентрират върху високопрофилните си клиенти, само че за всички остава годен апелът да бъдат консервативни във връзка с своите разноски и вложения. Това разясниха в подкаста за персонални финанси " " Емил Джахов, старши управител " Финансови услуги " в Уникредит Булбанк и Николай Лазаров, шеф " Управление, продажби, самостоятелни клиенти " в Пощенска банка.

" Имаме инфлация, инфлацията е нещо, което кара хората да използват в този момент, тъй като знаят, че в случай че използват на следващия ден, ще е по-скъпо. Недвижимите парцели са типичен хедж на инфлационните процеси. В България е още по-силен този инстинкт, тъй като нямаме други принадлежности " - по този начин изяснява растежа през 2022 година Лазаров.
 Потребителските заеми могат да нарастнат двойно тази година
Най-масовият заем у нас може да нарастне двойно до края на годината

Прогнозата на кредитен съветник

Според него в този момент ще станем очевидци на повишение на лихвите в еврозоната, което ще се отрази и на България с по-скъпи заеми и събаряне на цените. Той цитира емпирично проучване на ЕЦБ от предходната година, съгласно което 1% нарастване по лихвите смъква с 5% цената и с 9% - интензивността на популацията (т.е. новоизтеглените кредити).
 Снимка 574357
По думите му също така е фактор, че в последните месеци в статистиката на банките влизат покупко-продажби, подписани действително доста по-отдавна и в друга икономическа обстановка - всеобщо се подписват контракти " на зелено ", а финансирането стартира чак на недодялан градеж.

Емил Джахов означи, че " има парична маса, която е в джобовете на популацията " и тя е подхранвала взрива, в границите на който се срещат вложители с жилищни планове и купувачи със свободен финансов запас.
 Банкери: Ерата на евтините заеми за българските компании завърши
Банкери: Ерата на евтините заеми за българските компании завърши

Кой е верният избор: по-малки годишни вноски по заемите и по-дълъг матуритет или най-ниската допустима лихва

И двамата специалисти са безапелационни, че в съпоставяне със обстановката от преди 15 години банките са доста по-подготвени, а също така регулаторната среда не разрешава огромна част от неприятните практики, които доведоха до кредитна рецесия и криза.

Джахов уточни, че макроикономистите чакат 0,5-1% покачване на лихвените проценти, само че действително това не се случва или най-малко не и с темпото, с което се е предполагало, че ще стане. По думите му общественото говорене за криза може да има дисциплиниращ резултат върху участниците на пазара и по този начин тя да бъде доста по-лека или дори да се размине.

Какви ще са най-важните фактори за кредитната политика на банките у нас и какво ще се случи с цифровите активи през 2023 година - слушайте в подкаста   Money.bg Лични финанси в,, и. Можете да го слушате и тук:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР