По всички преценки към момента отнемането на толкова много време

...
По всички преценки към момента отнемането на толкова много време
Коментари Харесай

Емил Нешев, ПСС: Най-трудните за спасителни акции са тези с изчезнали хора

По всички преценки все още отнемането на толкоз доста време за откриването на Сашко е неналичието на информация и невъзможността да се създадат по-точни прогнози. Това разяснява шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев по Българска национална телевизия.

Той изясни, че доброволците от избавителната работа не са били извикани, а са се организирали сами след изявленията за изгубването на Сашко в обществените мрежи.

" Детето е непредвидимо поради болестта си. Това са най-трудните за осъществяване акции - за търсене на изчезнали. До огромна степен сами се организирахме, виждайки през фейсбук. В събота - първия ден след изгубването, бяхме към този момент на терен. Това е и един от главните ни проблеми - толкоз късно да пристигнем на мястото ".

Това е затруднило издирвателните кучета, които са най-ефективни когато са на мястото оптимално бързо, уточни Нешев.

" Забавянето от 20 часа и съществуването на толкоз доста хора в региона значително затрудни издирването от наша страна. В понеделник казахме на полицията, че ни би трябвало малко повече информация и това се оказа решаващо в тази ситуация - в един миг взехме решение, че може и по-рано да се е случило изгубването и в светлата част на денонощието детето да е минало билото на планината и да е навлязло в южната част "

Емил Нешев изясни, че дружно с доброволците с Милко Михайлов и Веселин Георгиев от клуба по парапланеризъм са създали разбор на това кои терени да обходят.

" Преценихме, че в случай че детето е достигнало до южните скатове на планината и там е било подплашено от хората то тогава би трябвало да насочим вниманието си тъкмо натам. Идеята беше обща и точните зони, които трябваше да претърсим ги установихме, откакто нанесохме картата всички GPS местоположения ".

Той е изумен, че Сашко е оживял толкоз време в такива условия.

" Трудно можем да отговорим на въпроса от кое място си е набавял храна, допускам единствено, че може да се е хранил с диви плодове. Отделно от всичко това доброволци бяха оставили в региона кроасани с бутилки вода. Не е невероятно и тях да е намирал, въпреки че се колебая да е излизал на такива места ", разяснява Нешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР