По време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата

...
По време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата
Коментари Харесай

След искане на министър Атанасов: Шефовете на фонд Култура хвърлиха оставки

По време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на Национален фонд „ Култура “, той насочи зов за групова оставка на Управителния съвет за слагане на ново начало на работата на Фонда, оповестиха от министерството.

Още при започване на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявки за овакантяване - от доктор Мирена Станева, изпълнителен шеф на Национален фонд „ Култура “, и от доктор Нели Стоева, основен помощник в Катедра „ История и доктрина на културата ” на Софийски университет „ Свети Климент Охридски ” и член на Управителния съвет. И двете оставки са съпроводени с професионално обосновани причини и бяха признати от министър Атанасов, като той изрази признателност за отдадената работа във Фонд „ Култура “ през последните няколко месеца.
Темата за Македония ще е приоритет за новия екип на културния министър
Темата за районен съд Македония ще е приоритет за новия екип на културния министър. Това стана ясно от думите на новия зам.-министър Юрий Вълков...
Прочети повече
Основен мотив за настояването на оставките на УС на Национален фонд „ Култура “ бяха насъбраните негативи, които не могат да бъдат подценявани. Министър Атанасов акцентира неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, само че и, че при изискванията, в които сега се постанова вземането на решения, водещ става компромисът. „ Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си. “, показа министър Атанасов.

„ Напълно съзнавам, че повода за подозренията за безпринципно систематизиране на средства, прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения, не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, считам, че една такава групова всеотдайност си заслужава в името на отговорността, която следва за Фонда към всички, ангажирани в областта на културата. “ Напълно склонен с всички, изложени от министър Атанасов причини, беше и проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор. Последваха оставките и на Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите и Теодора Дачева, заместник-изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в България.

Категоричен отвод да подадат оставки е заявен от Велико Маринчевски, помощник, доктор в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен управител с над 20-годишен опит в региона на актуалните изкуства и просвета и Елена Николова, представител на Министерство на културата. Решенията на госпожа Ирина Гъркова, заемала поредно длъжностите „ консултант по нематериалност и просвета ” и „ секретар по нематериалност и просвета ” в Администрацията на президента и Силвия Чолева, публицист, издател и публицист, ще бъдат изпратени в допълнение в писмен тип. Работата в администрацията на Национален фонд „ Култура “ продължава интензивно, а напълно скоро ще бъдат оповестени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като доктор Мирена Станева ще продължи да извършва длъжността на изпълнителен шеф до провеждането на процедура по желание.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР