По време на валутната борсова сесия в понедлник сутринта доларът

...
По време на валутната борсова сесия в понедлник сутринта доларът
Коментари Харесай

Eврото и паундът продължават да поскъпват

По време на валутната борсова сесия в понедлник сутринта доларът се обезценява по отношение на еврото и лирата стерлинг и леко се ускорява във връзка с японската йена.

Фокусът на търговците тази седмица са данните за инфлацията в Съединени американски щати за август, които ще бъдат деликатно оценени от Федералния запас по време на съвещанието на регулатора през септември. Индикаторът ще бъде оповестен от американското министерството на труда във вторник.

Консенсусната прогноза на специалисти, интервюирани от The Wall Street Journal, допуска закъснение на инфлацията в страната през август до 8% на годишна база от 8,5% през юли.

Експертите обаче считат за малко евентуално даже при положение на намаляване на инфлацията Фед да откаже ново покачване на лихвите със 75 базисни пункта през септември, отбелязва Bloomberg. Миналата седмица шефът на Централната банка на Съединени американски щати Джеръм Пауъл удостовери готовността на Фед да " работи уверено ", с цел да забави растежа на потребителските цени в Съединени американски щати.

А по-високата от предстоящата инфлация в Съединените щати още веднъж ще тласне $ нагоре, споделят икономисти.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута нараства с 1,17% и едно евро се разменя на пазара против 1,0162 $ спрямо 1,0042 $ при затварянето на сесията в петък.

Еврото беше подкрепено от " ястребови " изказвания на ръководителя на Bundesbank Йоахим Нагел, направени в неделя в изявление за радиостанция Deutschlandfunk. Според Нагел Европейската централна банка ще би трябвало да продължи да покачва главните лихвени проценти, в случай че възходящата наклонност на потребителските цени продължи.

Миналата седмица ЕЦБ увеличи и трите съществени лихвени проценти със 75 б.п. и съобщи, че има намерение да продължи да ги усилва в идващите няколко съвещания.

" Този ​​ход беше явен сигнал и в случай че моделът на инфлацията не се промени, ще са нужни спомагателни ясни стъпки ", сподели Нагел. Според него инфлацията в еврозоната може да се повиши над 10% през декември и да стартира да се забавя през 2023 година, само че ще остане " на прекомерно високо равнище - над 6% ".

Цената на американската валута по отношение на японската през днешния ден сутринта възлиза на 142,92 йени по отношение на 142,47 йени за $ при затварянето на търговията в петък.

Британската лира стерлинг в това време коства на пазара 1,1672 $ по отношение на 1,1589 $ в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлини и шведска крона), в понедлник сутринта губи 0,26%, а по-широкият доларов показател WSJ - 0,08%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР