По време на среща с предизборните си пълномощници Путин заяви,

...
По време на среща с предизборните си пълномощници Путин заяви,
Коментари Харесай

ISW: Путин иска Одеса, Украйна удари руски цели в окупирания Крим

По време на среща с предизборните си " пълномощници " Путин съобщи, че прокарването на актуалната фронтова линия по-навътре в Украйна е най-важната цел на съветските сили на целия спектакъл.

Путин наблегна на концепцията за " демилитаризирана " или " санитарна " зона в Украйна, която съгласно него ще сложи съветската територия - в това число окупираната Украйна - отвън обсега както на фронтовите артилерийски системи, по този начин и на предоставените от Запада системи с отдалечен обхват на деяние.

 

Заявената от Путин цел за изтласкване на фронтовата линия, тъй че претендираните и действителните територии на Русия да са отвън обсега на украинските огневи средства, е неразбираема цел, която в действителност е непостижима, до момента в който съществува самостоятелна Украйна с някаква дарба за битка.

 

Путин евентуално ще анексира всички украински територии, които Русия е съумяла да завладее в гонене на тази хипотетична цел (особено в четирите области, за които Русия към този момент твърди, че е анексирала, само че които управлява единствено частично), като по този метод новите съветски територии ще се окажат в обсега на украинските системи в това, което е останало от самостоятелна Украйна.

 

Един съветски националистически боен блогър доразви тази алтернатива, като означи, че Русия ще би трябвало да превземе и градовете Николаев и Одеса , с цел да отстрани опасността от украински удари с отдалечен обхват против окупирания Крим, и че съветските сили ще би трябвало да завладяват линията Славянск-Краматорск в Донецка област, за да облекчат сегашната фронтова линия.

Военният блогър предложи още по-голямо териториално уголемение, като попита дали Русия желае Славянск да " носи ориста на постоянно фронтови град ".

 

Изявленията на Путин от 31 януари не съставляват забележителен поврат в декларираните военни цели или действителните военни благоприятни условия на Русия, а по-скоро евентуално имат за цел да се възползват от съществуващите разкази в западните медии, които биха могли да блокират краткосрочната и дълготрайната военна помощ на Запада за Украйна и да принудят Запада да договаря с Русия при съветските условия.

 

Путин включи в тази хипотетична демилитаризирана зона и град Харков , който по-рано е определял като " съветски ", евентуално с цел да се възползва от полемиките към малко евентуалната опция за съветско нахлуване по северната граница на Харковска област от Белгородска област.

 

Възможно е Путин да има намерение да ускори тези полемики, с цел да отклони вниманието на Украйна от провежданата съветска настъпателна интервенция по оста Харков-Луганска област, само че ISW продължава да прави оценка, че съветските сили в Белгородска област могат да организират единствено дейности на тактическо равнище, които биха послужили като финт за привличане и фиксиране на украинските сили по границата.

 

Путин евентуално се пробва да се хареса и на възраждащите се апели на съветските ултранационалисти за основаване на " буферна зона " сред Харковска и Белгородска област, с цел да изтласка украинските РСЗО и артилерия от интернационалната граница с Белгородска област.

По-рано Путин съобщи, че ще обмисли основаването на такава " буферна зона "  по време на необятно публикуваното неодобрение от лимитираните трансгранични нападения на проукраински сили в Белгородска област през лятото на 2023 година, само че съветските военни към момента не са подхванали никакви дейности, които да подсказват, че Путин съществено е обмислил тези апели.

 

Путин посочи и съветското нахлуване край Авдеевка, евентуално с цел да показа това изпитание като сполучливо пред локалната съветска публика и да оправдае в допълнение съветската война в Украйна.

 

Путин твърди, че щурмовата бригада " Ветерани " (Доброволчески щурмови корпус) се е сражавала пред постоянните съветски сили, пробила е украинските линии и е превзела 19 къщи край Авдеевка, която Путин характеризира като един от най-важните региони на фронтовата линия.

 

Путин съобщи, че бригада " Ветерани " " се бори вярно "  и би трябвало да " образова младежи ". Путин също по този начин повтори шаблонните разкази, че съветската война в Украйна е битка за съветския суверенитет, която прочиства съветското общество от тези, които са срещу този суверенитет, като по този метод сплотява съветското общество.

 
На 31 януари украинските и съветските сили направиха замяна на военнопленници, като размениха 195 съветски военнопленници за

 

Украински публични лица оповестиха, че това е 50-ата замяна на военнопленници, евентуално след пълномащабната съветска инвазия през февруари 2022 година

Руските и украинските публични лица обявиха, че Обединените арабски емирства са помогнали за улеснението на размяната на военнопленници.

Говорителят на Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов съобщи, че военнопленниците от предварителния лист за размяната на военнопленници, планувана за 24 януари и по-късно анулирана заради злополуката на Ил-76 в Белгородска област, не са взели участие в размяната на военнопленници на 31 януари.

 

Европейският съюз (ЕС)  евентуално няма да извърши обещанието си да даде на Украйна един милион артилерийски снаряда до 1 март 2024 година, защото европейските водачи приканват страните членки на Европейски Съюз да усилят доставките на муниции за Украйна. На 31 януари организация " Блумбърг " заяви, че западни дипломати са декларирали, че сътрудниците от Европейски Съюз ще доставят на Украйна единствено 600 000 артилерийски снаряда до крайния период 1 март 2024 година

 

Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз (ЕС) Тиери Бретон съобщи на 20 януари, че Европейски Съюз ще има потенциал да създава един милион снаряда годишно до март или април 2024 година и ще подсигурява, че ще достави " по-голямата част " от снарядите на Украйна.

 

Германският канцлер Олаф Шолц, датският министър-председател Мете Фредериксен, чешкият министър-председател Петр Фиала, естонският министър-председател Кая Калас и нидерландският министър-председател Марк Рюте признаха, че ЕС не е извършил обещанието си да достави един милион снаряда на Украйна до март 2024 година в писмо, оповестено от Financial Times на 31 януари.

 

В писмото се отбелязва, че новите поръчки за артилерийски муниции няма да доближат до бойното поле в Украйна преди 2025 година, и се упорства Европейски Съюз да откри способи да форсира доставката на обещаните снаряди за Украйна или посредством даване на съществуващи ресурси, или посредством взаимни старания за доставяне.

 

На 31 януари украинските сили нанесоха удари по съветски цели в региона на летище Белбек в окупирания Севастопол, Крим . Командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Николай Олешчук популяризира геолокационни фрагменти от 31 януари, на които се вижда украински удар наоколо до летище Белбек, и благодари на украинските сили за нанесените удари по цели в окупирания Крим.

Допълнителни геолокационни фрагменти, оповестени на 31 януари, демонстрират огромни димни кълба, издигащи се от летището.

 

ISW към момента не е разкрила доказателства, които да показват какви съветски цели са поразили украинските сили на летището или наоколо до него. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са прихванали 20 украински ракети, 17 от които съгласно известията са на методите към Севастопол, а три - на други места над окупирания Крим.

 

Руското МО твърди, че фрагменти от ракети са паднали в Любимивка (северозападно от Севастопол), а окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев твърди, че фрагменти от ракети са развалили здания по улица " Федоровска " и градинското сдружение  " Уст-Белбек ", и двете наоколо до летище Белбек.

 

Известен боен блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че при ударите украинските сили са употребявали крилати ракети Storm Shadow.

 

Неотдавна украинските сили неколкократно нанесоха удари по летище Саки (северно от Севастопол) в границите на многодневна акция за нанасяне на удари по съветски цели в окупирания Крим при започване на януари 2024 година

 

Преди това, през лятото на 2023 година, украинските сили организираха по-широка акция за нанасяне на удари по съветската военна инфраструктура и оборудванията на Черноморския флот (ЧФ), които изтласкаха съветските военноморски средства значително от западната част на Черно море и имаха за цел да понижат способността на съветските военни да употребяват Крим като плацдарм и тилова зона за отбранителни интервенции в Южна Украйна.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че  руско-китайските връзки се намират в " най-хубавия интервал в своята история "  по време на диалог с китайския министър на защитата адмирал Дун Дзюн на 31 януари. Шойгу съобщи, че руско-китайското военно съдействие се развива устойчиво и че съветските и китайските военни постоянно организират оперативни и бойни учения.

 
Шойгу съобщи, че съветското и китайското съдействие в региона на защитата и сигурността е спомогнало за " понижаване на капацитета за спор ".

Шойгу и Дун подчертаха желанието за усилване на руско-китайското стратегическо съдействие, а Дун заяви, че Китай е оказал неуточнена " поддръжка " на Русия във войната в Украйна макар продължаващия напън от страна на Съединени американски щати и Европа.

 

Дун също по този начин съобщи, че Съединени американски щати и Европа няма да могат да се намесват в " естественото руско-китайско съдействие ".

 

Изявлението на Дун е по-открит риторичен израз на китайската поддръжка за Русия спрямо изказванията от предходни срещи сред висши съветски и китайски чиновници. Реторичната поддръжка на Дун за Русия евентуално е на първо място позициониране против Запада. Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев наскоро направи провокаторски мнения за Япония евентуално в опит да показва поддръжката на Русия за опълчването на Китай на американската система от съюзи в Индо-Тихоокеанския район.

 

ISW продължава да прави оценка, че Китай не желае да откри безкрайно двустранно партньорство с Русия, каквото тя желае.

 

Служителите и представителите на Кремъл не престават да поставят реторични старания, с цел да предотвратят интеграцията на Молдова в Европейски Съюз и да основат осведомителни условия, които да оправдаят бъдеща съветска експанзия против Молдова.

На 29 и 30 януари молдовски и украински публични лица още веднъж обявиха, че Молдова и Украйна са решени да разрешат спора в Приднестровието с дипломатически средства и посредством разговор с Приднестровието.

 
Известен боен блогър, обвързван с Кремъл, който в последно време се е спрял на молдовско-приднестровския спор, продължи да твърди, че Молдова взе участие във военни дейности, които заплашват Приднестровието, евентуално като част от напъните да се оправдае бъдеща съветска експанзия в региона като нужна за отбрана на Приднестровието.

 

Военният блогър отговори и на формалните изказвания на Украйна и Молдова, като съобщи, че Молдова единствено " на думи " се интересува от дипломатически решения на спора в Приднестровието и вместо това се пробва да употребява икономическата си политика, с цел да " изнудва " Приднестровието.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи на 31 януари, че Молдова " задушава " стопански районите в Молдова, които не са съгласни с политиката на молдовското държавно управление - евентуално имайки поради както Приднестровието, по този начин и Гагаузия, чиито водачи съгласно известията неотдавна са се оплакали от молдовската икономическа политика.

Захарова съобщи, че молдовското държавно управление употребява засилена " русофобска изразителност ", с цел да отклони вниманието от вътрешните социално-икономически и политически проблеми на Молдова.

 

Друг съветски блогър значително отразява изказванията на Захарова, като твърди, че молдовското държавно управление упреква Русия за социално-икономическите проблеми на Молдова.

 

Разказите на Кремъл за хипотетичните социално-икономически проблеми в Молдова евентуално имат за цел да насърчат концепцията, че стремежът на Молдова към западна интеграция, изключително с Европейския съюз (ЕС), вреди на молдовската стопанска система и поражда неодобрение измежду популацията.

 

Украинското Главно военно разузнаване (ГУР) заяви, че неотдавна е направило хакерска атака против информационен сървър на съветското Министерство на защитата (МО).

 

На 30 януари ГУР заяви, че хакери на ГУР успешно са хакнали сървър на съветското МО, употребен за продан на информация сред съветските подразделения. ГУР заяви, че Русия е конфигурирала софтуера на този сървър на разнообразни други стратегически обекти, в това число военни обекти, и че кибероперацията на ГУР продължава.

Напоследък ISW следи увеличение на известията за украински хакерски атаки против съветски обекти.

 

Командващият естонските отбранителни сили военачалник Мартин Херем съобщи, че Русия може да стои зад неотдавнашното заглушаване на GPS в Балтийския район.

 
На 31 януари организация " Блумбърг " заяви, че Херем е декларирал, че Русия може би " учи и тества " опциите си за заглушаване на фона на риска от предстоящ спор с НАТО.

 

" Блумбърг " съобщи, че съветското Министерство на защитата (МО) по-рано е удостоверило наличието на съветски елементи за електронна война (ЕВ) в Калининградска област, а Херем съобщи, че Русия може да заглушава и сигналите от кораби в Балтийско море.

 

Шведският подполковник Йоаким Паасикиви по-рано съобщи, че съгласно него високите равнища на GPS разстройства през декември 2023 година и януари 2024 година са резултат от " съветски действия за въздействие или така наречен хибридна война ".

 

На 30 януари украинският кабинет на министрите утвърди и внесе във Върховната рада обновен вид на проектозакона за мобилизацията.

Върховната рада отдръпна предходния вид на проектозакона за мобилизацията за преразглеждане на 11 януари след разисквания сред украинските законодатели и политическото и военното управление.

В обновения вид на проектозакона не са изменени основни разпореждания по отношение на намаляването на мобилизационната възраст от 27 на 25 години, освобождаването на военнослужещите след 36 месеца служба и напъните за класифициране на украинската мобилизационна инфраструктура.

Заместник-председателят на Комисията на Върховната рада по цифровата промяна Олександър Федйенко съобщи на 31 януари, че Върховната рада евентуално ще прегледа обновения втори проектозакон не по-рано от март 2024 година

 

В сходство с политиката си да не спекулира с бъдещи украински дейности, ISW не отразява известията за приключване на информация по отношение на вероятни промени в украинската командна конструкция. ISW ще продължи да оповестява за формалните изказвания на украинските държавни чиновници и организации, когато те бъдат направени.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР