По-време на среща на върха в четвъртък, лидерите на ЕС

...
По-време на среща на върха в четвъртък, лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Политико: Две войни може да се окажат в повече за европейските лидери

По-време на среща на върха в четвъртък, водачите на Европейски Съюз се ще упорстват че могат да се оправят по едно и също време с войните в Украйна и в Близкия изто к — като в същото време наблюдават напрежението сред Косово и Сърбия, да не приказваме за Армения и Азербайджан, написа " Политико ".

Конфликтът сред Израел и Хамас от ден на ден измества Украйна от светлината на политическите прожектори, до момента в който борбата за Газа ще господства на срещата.

" Ясно е, че спорът в Близкия изток хвърля малко сянка върху протичащото се в Украйна ", сподели в сряда белгийският министър председател Александър Де Кроо.

Въпреки упоритостите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да трансформира Европейски Съюз в " геополитическа " централа, двата спора слагат на тестване границите на външнополитическия обсег на Европейски Съюз , изключително откакто европейските водачи изпитват усложнения да съгласуват позициите си по отношение на Израел.
 Недоволни в Европейски Съюз: Фон дер Лайен не отразява позицията на блока за палестинската страна
Недоволни в Европейски Съюз: Фон дер Лайен не отразява позицията на блока за палестинската страна

Около 800 чиновници на Европейски Съюз стачкуват, че тя демонстрира безпричинно користолюбие към Израел в спора.

Дори видимо безобидният въпрос за апела за прекъсване на спора, с цел да се разреши х, провокира комплициран дипломатически валс . Въпреки че има инерция в тази посока, ръководена от настоящия испански министър председател Педро Санчес, Германия и други страни са въздържани от всевъзможни апели за дълготрайно преустановяване на боевете, което може да се преглежда като накърняване на правото на Израел да се бори с ислямистките бойци от Хамас.

Нападението на Русия против Украйна при започване на 2022 година беше историческа повратна точка за европейската сигурност и външна политика. Шокиращият резултат от пълномащабна инвазия на европейска земя докара до невиждана взаимност с украинците , европейско единение в посрещането на съветската експанзия и вероятността за участие в Европейски Съюз за Киев.

Но макар че спорът в Близкия изток има сходни далечни последствия, страните от Европейски Съюз не демонстрираха сходно единение , като водачите също се опасяваха от вътрешнополитически разграничени я сред произраелски и пропалестински лагери и други последици като офанзиви на бойци и всеобщи митинги.

" Това е открит спор, който визира цялото европейско общество и провокира вълнения в редица европейски градове ", сподели представител на Европейски Съюз, поискал анонимност, с цел да приказва свободно. " Разбира се, че господства в мозъците на водачите. "

Управлението на фона на двата спора ще бъде битка, сподели Луиджи Сказиери от Центъра за европейска промяна, мозъчен концерн. " Европейски Съюз ще би трябвало да раздели вниманието и финансовите си запаси сред Украйна и Газа . Украйна ще бъде засенчена и за Европейски Съюз ще бъде по-трудно да се съгласи да даде огромни количества макроикономическа и военна помощ на Киев.
 Зеленски: Вниманието на света към Украйна би трябвало да се поддържа
Зеленски: Вниманието на света към Украйна би трябвало да се поддържа

Предстои срещата в Малта на 28 и 29 октомври

Срещата на върха евентуално ще провокира нов спор за това по какъв начин да се финансира отбранителната промишленост на блока. Това включва полемика за това по какъв начин да се структурира разширението на Европейския механизъм за подкрепяне на мира, извънбюджетен паричен фонд от 20 милиарда евро, к ойто към момента не е публично подписан от водачите.

Може би имайки поради разделения фокус на фона на разтърсванията в Близкия изток, Украйна ускорява апелите освен за повече помощ и оръжия, само че и към западните страни да усилят внезапно вложенията си във военно съоръжение , изключително муниции и противовъздушна защита.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне виртуално към водачите на Европейски Съюз в четвъртък.

Най-верните поддръжници на Украйна в Европейски Съюз, Полша и балтийските страни, предизвестяват западноевропейските си сътрудници да не изпускат от взор борбите на изток от Европейски Съюз.

Конфликтът в Израел е " разсейващ ", сподели литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред кореспонденти в понеделник преди срещата на външните министри на Европейски Съюз. На тази среща Израел измести Украйна от върха на дневния ред, за първи път от началото на пълномащабното навлизане на Русия.

" Когато става въпрос за цели, несъмнено Украйна е приоритет , това е главният спор , той е на нашите граници. Бих го нарекъл майката на всички спорове на 21 век ", сподели той.

Дипломати от няколко страни от Европейски Съюз също предизвестяват, че Брюксел не може да отклони вниманието си " от драмата, която се развива пред задната ни врата, а за някои държави-членки даже на техните граници ", сподели различен посланик от Европейски Съюз.

Все отново метода, по който Европейски Съюз се оправя с спора в Близкия изток, към този момент частично подкопава връзките му с Украйна. Всякакъв честен престиж, който Брюксел е оставил в разрастващите се страни и изключително в ислямския свят, бързо се изпарява заради това, което там се счита за прекомерно произраелска позиция на Комисията.

" Наративът, че Европейски Съюз е отговорен за двойни стандарти и двуличие, ще се ускорява с повишаването на броя на мъртвите цивилни в Газа ", сподели Скациери. " Това ще затрудни постигането на консенсус за Украйна на интернационалните конгреси. "

Европейски Съюз също попречи на външнополитическите си упоритости посредством своята какафония и несъгласия по отношение на това по какъв начин да се оправи с войната Израел-Хамас.

Първоначалният отговор на Европейски Съюз на рецесията беше белязан от един европейски комисар, който разгласи едностранно прекъсване на цялата помощ за развиване на Европейски Съюз за палестинците, единствено с цел да накара Комисията по-късно да обясни, че помощта ще бъде " преразгледана " - а не спряна. По-късно пътуването на фон дер Лайен до Израел провокира ответна реакция в някои столици на Европейски Съюз и Европейския парламент за това, че е бил прекомерно тесногръд и че не е призовал Израел да съблюдава интернационалното право при своята обсада и бомбардиране на Газа.
 „ Опасният сексапил “ на Путин заслепи и Нетаняху
„ Опасният сексапил “ на Путин заслепи и Нетаняху

За няколко дни връзките на " почитание " и " схващане " сред Русия и Израел бяха пометени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР