По време на протест в столицата на Северна Македония във

...
По време на протест в столицата на Северна Македония във
Коментари Харесай

47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

По време на митинг в столицата на Северна Македония по отношение на предложение за излизане от задънената улица в напъните на страната да се причисли към Европейския съюз бяха ранени 47 служители на реда, оповестиха от полицията.

Нараняванията са получени, откакто група най-вече младежи са се отделили от главния митинг и са хвърляли камъни, железни пръти, яйца и коктейли " Молотов " по постройката на Народното събрание в Скопие.

От уикенда насам хиляди хора стачкуват всяка вечер против френското предложение за компромис, целящ да отстрани възраженията на прилежаща България против присъединението на Северна Македония към Европейския съюз.
 Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат против мен. Това няма да спре митингите
Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат против мен. Това няма да спре митингите

Скопие стачкува против френското предложение

Полицията заяви, че са били арестувани 11 протестиращи. Министър-председателят Димитър Ковачевски осъди нападенията против полицията , като съобщи, че насилието не може да бъде целесъобразно.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски посети ранените служители на реда в болница в сряда. Той съобщи, че се организира следствие на подбудителите на насилието, и предизвести, че те ще бъдат подложени на " най-строгите вероятни санкции ".

" Всички знаем доста добре кой стои зад митингите и кой ги е призовал ", сподели Спасовски.

Министърът съобщи, че полицията разполага с " оперативна информация ", че набези с коктейли " Молотов " против държавни здания се възнамеряват и за различен митинг, плануван за сряда вечерта, и прикани протестиращите да се въздържат от принуждение.

България, която като член на Европейски Съюз има право на несъгласие върху нови членове, желае Северна Македония публично да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае българско малцинство в страната и да приключи " речта на омразата " против България. Мнозина в Северна Македония настояват, че единодушието им ще подкопае националната им еднаквост.
 Макрон: Намерен е компромис сред България и Северна Македония
Макрон: Намерен е компромис сред България и Северна Македония

РСМ излезе с изказване, към този момент България към момента не е разгласила обществено изказване

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и държавното управление поддържат препоръчаното от Франция съглашение, което приканва страната да признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство. То също по този начин ще планува постоянни прегледи на метода, по който се взема решение двустранният спор, което евентуално може да попречва бъдещия курс на Северна Македония към участие в Европейски Съюз.

България към този момент публично одобри френското предложение, което в този момент би трябвало да бъде подкрепено от Народното събрание на Северна Македония. Законодателите ще се съберат в четвъртък, с цел да основат комисия, която ще прегледа въпроса . Все още не е планувано пленарно съвещание.

Дясноцентристката съществена опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, доста специалисти по интернационално право и цивилен организации настояват, че френското предложение поддържа българските претенции, които оспорват македонските възгледи за районната история, език, еднаквост и завещание.
 30 ранени служители на реда след следващия митинг в Северна Македония
30 ранени служители на реда след следващия митинг в Северна Македония

Въпреки спокойното начало, напрежението въпреки всичко ескалира

Северна Македония е претендент за участие в Европейски Съюз от 17 години . През 2020 година страната получи зелена светлина за започване на договаряния за присъединение, само че дата за началото на договарянията не е избрана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР