По време на пресконференцията стана ясно още, че 52% от

...
По време на пресконференцията стана ясно още, че 52% от
Коментари Харесай

Закон За Възрастното Население В България! Това Променя Всичко За Пенсионерите У Нас! Изцяло Премахват

По време на конференцията стана ясно още, че 52% от българските пенсионери живеят в цялостна беднотия. 450 хиляди пенсионери живеят със 164 евро на месец, 854 хиляди пенсионери със 102 евро на месец, 600 хиляди пенсионери са на прага на бедността.

Над 2 млн. пенсионери са със междинна пенсия от 321 лева - сумата, която съставлява прагът на бедността.

Ген. Върбанов разяснява, че отчаяние у пенсионерите буди неналичието на политики и хрумвания, заложени в средносрочната бюджетна прогноза. Една част от ограниченията той дефинира като козметични и надалеч от решенията за устойчивои сензитивно повишаване на пенсиите.

По думите му някои от взетите решения от държавното управление на Борисов 3 се възприемат като дискриминационни. Такова е решението за великденските добавки за пенсионерите.

Таванът на пенсиите той дефинира като ограничаване, което визира жители, чиято трудова активност е била съпроводена с огромно психическо и физическо натоварване и риск за техния живот - миньори, летци, чиновници от управление въздушно придвижване, моряци, енергетици, химици, чиновници от службите за сигурност.

Инициативният комитет е подготвил петиция и провежда подписка в цялата страна. Подписалите се са над 5000 пенсионери.

" Подписката е алегорична и демонстрира, че в нея вземат участие жители от разнообразни възрасти и специалности, които имат право на глас ", съобщи ген. Върбанов.

Подкрепа за декларацията с настояванията за отпадане на тавана на пенсиите са декларирали 19 цивилен организации с нестопанска цел.

В декларацията се упорства от 1 юли 2019 година да се индексират пенсиите за застрахователен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на междинния застрахователен приход за миналата календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за предходните две години.

Инициативният комитет желае още минималната пенсия за 2019 година от 1 януари 2019 година да възлиза на 55% от минималната работна заплата, открита за същата година.

Относно пенсиите за неработоспособност, трудова акцидент настояването е да се актуализират и да са обвързани със обществената пенсия за напреднала възраст.

В декларацията, с изключение на отпадане на тавана на пенсиите се желае и приемането на Закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от популацията на страната.

Декларацията и подписката са импортирани в Народното събрание, Министерския съвет, Президентството и Институцията на омбудсмана.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР