По време на прес-конференция на срещата на външните министри в

...
По време на прес-конференция на срещата на външните министри в
Коментари Харесай

Вархей: Справедливост за извършителите на нападението над полицаи в Северно Косово

По време на прес-конференция на срещата на външните министри в Тирана комисарят по разширението на Европейския съюз Оливер Вархей съобщи, че " справедливостта би трябвало да застигне причинителите, които нападнаха служителите на реда в Северно Косово ".


Вархей сподели, че позицията е ясна и причинителите на нападението в северно Косово би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването.

„ Първо би трябвало изцяло да намалее напрежението сред Белград и Прищина. Второ, би трябвало да се възвърне разговора и да се реализиран резултати посредством осъществяване на всички предходни съглашения, в това число тези в Охрид. Трето, всички тези причинители би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването и правораздаването не би трябвало единствено да приказва за правораздаване. Така че сръбските управляващи би трябвало да ни сътрудничат изцяло по този въпрос и аз имам вяра, че това е изцяло ясно. Не може да има никакво неразбирателство и персоналното ми мнение във връзка с този въпрос е, че до момента в който Западните Балкани мислят за тази зона като за игра в която един печели, а различен губи, тогава това мислене би трябвало да се промени, тъй като Западните Балкани ще пострадат. Трябва да се промени и това ще се случи единствено с разговор сред Косово и Сърбия “, сподели още Вархели.

Той добави, че към 15 милиарда евро са вложени в Западните Балкани за трансформиране на стопанските системи в района.

Външният министър на Албания Игли Хасани съобщи, че форматът на разговор сред Косово и Сърбия би трябвало да бъде повдигнат до равнището на конференция за нормализиране на обстановката, учредено на френско-германския проект.

„ Очакваме Сърбия да стартира съществено следствие на незаконната терористична група, забъркана във въоръженото нахлуване в Северно Косово, при което един служител на реда беше погубен и един ранен, както и връзките на тази група с трафиканти на оръжие в Сърбия ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР