По време на предизборната кампания двете най-големи коалиции се замерваха

...
По време на предизборната кампания двете най-големи коалиции се замерваха
Коментари Харесай

Георги Марчев: Опасно е, че политици спекулират със страховете на хората

По време на предизборната акция двете най-големи обединения се замерваха с обстоятелства, цифри и графики. Ние проверихме някои от огромните числа. Твърденията на Бойко Борисов за държавния дълг се оказа погрешно. 

Това разяснява пред Нова нюз зам.-главният редактор на фактчек.бг Георги Марчев. 

Българска социалистическа партия през цялата акция разясниха за таван на цените, за инфлация. Оказва се, че от не е правилно, както Корнелия Нинова твърдеше, че в Хърватия на 50 артикули са наложили таван на цената, а единствено на 9. В другите страни, които тя изброяваше, такива ограничения не е имало. А в Хърватия тази мярка е наложена освен поради войната, а тъй като страната влезе в еврозоната и по този метод да се спре спекулата на търговците, разяснява той.

Другата огромна значима тематика в акцията беше Украйна. Беше казано, че България изпраща бойци в Украйна по решение на Народното събрание, което не е правилно. Решението е да се изпратят хора дружно с останалите страни от Европейски Съюз за взаимна работа. Внушението, че има такова  решение, не е правилно. Целта е дезинформация за боязън, уточни той.

Другото погрешно изказване беше, че ще има готовност у нас. В обществените мрежи се разпространяваше фотография на повиквателна. Експлоатацията на страховете на хората освен, че не е смешна, тя е рискова. Защото даже макар опроверженията на такива информации, страховете у хората си остават, посочи той.

 Важно е институциите да си възвърнат престижа, тъй като не може да продължаваме по същия метод, да няма доверие в нищо, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР