По време на полеви изследвания в Национален парк Ба Бе

...
По време на полеви изследвания в Национален парк Ба Бе
Коментари Харесай

Мистериозна находка във виетнамска пещера хвърли в потрес археолози

По време на полеви проучвания в Национален парк Ба Бе в североизточната провинция Бак Кан, Виетнам археолози са разкрили доста следи от ранни хора.

Виетнам Плюс оповестява за откритието, базирайки се на изказване на Института по археология на Виетнамската академия на обществените науки. Находките са направени в карстови пещери към планинското езеро Ба Бе.

Следи са открити в пещери, наречени Tham Kit, Tham Miya, Na Phong, Ba Kua и Gmina Mau. Повечето от тях са открити в пещерата Tham Kit. Входът към него се намира на 50 метра над повърхността на езеро.

В тази пещера откривателите са разкрили огромен брой каменни принадлежности, както и културен пласт с дебелина 50 сантиметра. Тази глина съдържала над 50 каменни сечива и остатъци от огнище.

Открити са и артефакти, които озадачават откривателите. Като образец те показват малко плоско камъче с две дупки, издълбани в повърхността му, диаметърът на които е към 1,2 сантиметра.

Учените считат, че този предмет е изработен с оптималната грижа, като античният майстор е обръщал доста внимание на пробиването на дупките. Целта на странния артефакт обаче към момента е мистерия за археолозите.

Открити са също кости и зъби на разнообразни животни. Техният разбор сподели, че труповете са били убити с револвери. Това евентуално е била плячка на античните ловци. Възрастта на всички тези находки може да бъде до 20 хиляди години, споделят археолозите.

Пещерата Tham Kit е с лице към югозапад, а вътрешната й повърхност е към три хиляди квадратни метра. Учените означават, че подът на тази пещера е доста плосък и равен. Самият той се състои от три огромни камери с доста дребни ниши. Вътре има доста солидни камъни. Учените считат, че са паднали от свода на пещерата по време на тремори в далечното минало.

Добавяме, че по време на разкопките са открити и каменни предмети от цивилизацията Хоа Бин (12000-10000 пр.н.е.). А в пещерите На Фонг и Ба Куа са открити доста керамични предмети от желязната ера.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР