По време на кандидат-президентската си кампания Доналд Тръмп обеща една

...
По време на кандидат-президентската си кампания Доналд Тръмп обеща една
Коментари Харесай

Азия посреща Тръмп като разрушителен тайфун

По време на кандидат-президентската си акция Доналд Тръмп даде обещание една по- " непредсказуема " външна политика. Мисията може да се счита за изпълнена, в случай че настроенията в Азия в навечерието на първото му президентско турне в района може да се считат за някаква индикация.

Почти като въведения към унищожителен ураган, идната аудиенция на Тръмп поражда боязън, примирие с ситуацията, възмущение, тъмно любознание, и даже - съгласно един южнокорейски политик - чувства за национално оскърбление.

През първите си месеци като президент Тръмп, който ще посети Япония, Южна Корея и Китай преди да участва на районни срещи на върха във Виетнам и Филипините, редуваше моменти на ухажване със заричания да скъса търговски съглашения, да унищожи една суверенна страна с нуклеарни оръжия и, в по-широк проект, да потъпче от дълго време одобрени правила на дипломацията на всички места, където това подхожда на задачите му.

Той пи вино и обядва с водачите на Китай и Япония, и получи ответни любезности, а неговите нестабилни връзки с водача на Южна Корея породиха опасения, че Вашингтон може да предприеме военни дейности против Северна Корея без утвърждението на Сеул.

Цялото му турне минава под сянката на едни от най-странните междудържавни връзки в света - една сюрреалистична замяна на закани за заличаване сред севернокорейския деспот Ким Чен-ун и Тръмп, който в някои случаи сипеше и похвали и оферираше разговор.

Истинско знамение си е тогава, че макар непредсказуемостта на Тръмп и торпилирането от него на едно комерсиално съглашение от ерата на Обама, може да се окаже, че е налице повече последователност, в сравнение с смяна, в азиатската политика на Вашингтон. " Мисля, че идното посещаване май ще се окаже по-успешно, в сравнение с мнозина се притесняват или предсказват ", означи дългогодишният специалист по Азия Ралф Коса.

Ето някои от проблемите, с които Тръмп ще се сблъска при срещите си с азиатските водачи по време на турнето, започващо с идване в Япония в неделя.

Схватливо момче в Северна Корея

За разлика от неотдавнашните си прародители, Тръмп няма да посети южнокорейската страна на демилитаризираната зона край границата със Северна Корея. Враждата му с управника на Севера обаче хвърля сянка над цялото му турне.

В разгара на севернокорейските нуклеарни и ракетни опити и на естествената замяна на враждебна реторика, Тръмп сменяше тона, редувайки закани да засипе " с огън и жупел " Северна Корея, с похвали, наричайки Ким " много схватливо момче " и казвайки, че за него ще бъде чест да беседват " при подобаващи условия ".

Тези прояви на Тръмп провокират както ужас, така и боязън от война, изключително в Япония и Южна Корея. Така и не излиза наяве какъв брой съществено би трябвало да бъдат одобрявани тези заявления, които нямат тип на публични политически заявки.

 Азия посреща Тръмп като унищожителен ураган
© Kcna Kcna, Reuters

Северна Корея упрекна Тръмп, че намерено организира " луда тактика ". В коментар в четвъртък държавният вестник в Пхенян писа, че американският президент счита тази тактика като мощно средство за налагане на своята политика " Америка преди всичко ".

Тръмп обича да споделя, че меката политика на неговия предходник Барак Обама е разрешила на Северна Корея да доближи до ръба на рисков боеприпас от нуклеарни ракети, които могат да нанесат удар по градове в континенталната територия на Съединени американски щати.

Въпреки рецензиите си Тръмп към момента не е предложил собствен метод, друг от този на Обама, сподели пред американски конгресмени през юли Брус Клингнър, специалист по Северна Корея от консервативния вашингтонски мозъчен концерн " Херитидж фаундейшън ". Според него политиката на " оптимален напън ", оповестена от Тръмп, е неразбираема и изпраща спорни сигнали за това дали Вашингтон ще следва линия на дипломация или на война, с цел да се оправи с Пхенян.

Унижение в Южна Корея
 Мун Дже-ин.
© Stringer, Reuters

Мун Дже-ин.

Връзките на Тръмп с демократичния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, провокират много съществено безпокойствие в страната. Мун встъпи в служба през май с очаквания за разтягане на ръка към Пхенян. Поредицата севернокорейски ракетни и нуклеарни опити обаче го принудиха да схване по-твърда линия.

Макар че направи всичко допустимо да показва съгласуваност с Тръмп, напрежението сред двамата съдружници е явно.Тръмп загатна, че Сеул би трябвало да заплати цялата цена на американската противоракетна система, конфигурирана на Юг, която мнозина там даже не желаят. Той също по този начин заплаши да приключи мъчно постигнатото съглашение за свободна търговия сред Съединени американски щати и Южна Корея, което предходните американски президенти представяха като опора на съюза им.

На фона на дуела със закани сред Тръмп и Ким Чен-ун, Мун на няколко пъти настоятелно подсети, че Съединени американски щати не могат да подхващат военни дейности без единодушието на Сеул.

Южнокорейците от дълго време се притесняват да не бъдат изтласкани встрани от напъните за справяне със Севера. Този боязън стана толкоз настойчив, че даже си има и име: " Подминаване на Корея ". Показателно в тази връзка е заглавието на една неотдавнашна публикация във всекидневника " Донг-А Илбо ": " Ако Мун стане другар на Тръмп, Подминаването на Корея ще изчезне ".

Налице също е и известно неодобрение от това, че Тръмп ще прекара повече време както в Китай, по този начин и в Япония, в сравнение с в Южна Корея по време на турнето си. Южнокорейският опозиционен политик Ан Чол-сук наскоро изрази отчаяние от това, че Тръмп " ще остане единствено за малко в Южна Корея - страната, директно въвлечена в казуса на Корейския полуостров, погълнал вниманието на света. От това остава в действителност неприятен привкус - нашата страна е унижена ".

Кралят на Китай

По време на президентската си акция Тръмп завоюва аплодисменти с нападките си против Китай, че крадял работни места от американците и не употребявал въздействието си, с цел да възпре нуклеарните упоритости на своя съдружник Северна Корея. Като президент обаче Тръмп се умилква на китайския водач Си Цзинпин, наричайки го " доста добър човек " и даже " крал на Китай ".

Действията на Тръмп в прочут смисъл са удобни за ръководещата Китайска компартия, счита специалистът по Азия Робърт Дюжарик. Той озадачи мнозина в света по отношение на желанията на Вашингтон, обявявайки се против институции, които служат на американските ползи и накърняват тези на Китай. Тръмп да вземем за пример изтегли Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство - комерсиално съглашение, което Обама контракти с 11 крайбрежни на Тихия океан страни, замислено частично като противопоставяне на Китай.

 Азия посреща Тръмп като унищожителен ураган
© Carlos Barria, Reuters

По време на обиколката си Тръмп може да притисне Китай по отношение на комерсиалните бариери и за по-успешно използване на глобите, въведени от Организация на обединените нации против Северна Корея. Той обаче може да разчита на кралско посрещане в Пекин, в това число и на ласкателно отразяване от медиите и на блестящи церемонии, които ще имат за цел да му показват китайската мощност.

Влияние в Япония

Японският министър председател Шиндзо Абе може би е азиатският водач, който е най-уверен в стабилността на връзките си с Тръмп. Той бе един от първите, поздравили Тръмп с избирането му за президент, с явното предпочитание да откри " топла връзка " с най-важния съдружник на Токио. Тръмп от своя страна повдигна въпрос, който е значим за Абе: предходните отвличания на японски жители от Северна Корея.

Има известно безпокойствие в Токио по отношение на внезапните изявления на Тръмп за търговията, и поради възможни военни дейности на Съединени американски щати против Северна Корея, които могат да застрашат Япония. Абе обаче заобикаля да се конфронтира с Тръмп, най-малкото обществено.

Програмата за визитата на Тръмп, включваща игра на голф, частни банкети и визита при императора, " има за цел освен да даде очевидни свидетелства за тясното партньорство, само че също и да бъдат избегнати всевъзможни неуместни въпроси, като търговията да вземем за пример ", писа наскоро Даниъл Снайдър - специалист по Източна Азия в Станфордския университет.

" Главните съветници (на Абе) настояват, че имат въздействие върху Тръмп, за което други съдружници на Съединени американски щати им завиждат, - сподели Снайдър. - Тази непосредственост обаче се дължи на обстоятелството, че Абе умишлено и по всевъзможен метод заобикаля да слага под въпрос политиката на Тръмп. Няма ли да изчезне неговото въздействие сега, когато той възрази на Тръмп? ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР