По време на годишната си реч за състоянието на съюза

...
По време на годишната си реч за състоянието на съюза
Коментари Харесай

Европа воюва с евтините китайски автомобили, но батериите са им предимство


По време на годишната си тирада за положението на съюза пред Европейския парламент ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен разгласи началото на следствие против китайските автомобилни производители.

“Световните пазари сега са наводнени с по-евтини китайски електрически коли. А цената им се поддържа изкуствено занижена посредством големи държавни дотации. Това изкривява пазара ”, означи в речта си Фон дер Лайен.

Според анализатори от Jato Dynamics през първата половина на 2022 година междинната цена на китайско електрическо транспортно средство е била под 32 хиляди евро спрямо към 56 хиляди при европейските производители. Тези междинни цени на китайските коли на ток обаче са за локалния пазар, а не за европейския, където са надалеч по-скъпи.

Ценовото преимущество обаче надалеч не се дължи единствено на дотациите от страна на китайското държавно управление, а и на обстоятелството, че Пекин има по-голям надзор върху веригата за доставки на най-необходимите първични материали за изработката на електрическите коли и тяхната обработка. Реално се счита, че сега китайските електрически коли са с към 20 % по-евтини от европейските и други съперници като Tesla.

Тази година 8% от новите електрически возила, продадени в Европа, са създадени от китайски марки, спрямо 6% предходната година и 4% през 2021 година съгласно автомобилната консултантска компания Inovev.

Европейски анализатори и експерти от автомобилния отрасъл считат, че казусът сега не е в това, че един китайски автомобил може да е 5 или 10 хиляди евро по-евтин от европейския си еквивалент, тъй като за всеобщия частен покупател по този начин или другояче цените на возилата напълно на ток са към момента доста скъпи. Най-голямата опасност от страна на Пекин идва от батериите, където китайците са номер 1 като развиване и технологии.

Китай съставлява 76% от международния потенциал за произвеждане на акумулатори, до момента в който Европейски Съюз, както и Съединени американски щати са заседнали на скромните 7%. През 2021 година промишленостите в Пекин подсигуряваха общ потенциал от 665 гигаватчаса в съпоставяне със 71 в Европейски Съюз. В момента по-голямата част от производството на акумулатори в Европа е съсредоточено в Унгария, следвана от Полша и Швеция.

По-богатите страни на Стария континент незабавно реагират на това, като Германия, Франция и Италия отделиха съвсем 6 милиарда държавна помощ за ускорение на основаването на гигафабрики за акумулатори.

Европа може да стане толкоз подвластна от Китай за литиеви акумулатори и горивни кафези до 2030 година, колкото беше подвластна от Русия за сила преди началото на войната в Украйна. Имайки поради непостоянни източници като слънчева и вятърна сила, Европа би трябвало да създаде способи за запазване на сила, с цел да реализира амбициозната цел за чисти нулеви излъчвания на въглероден диоксид до 2050 година Това ще докара до детонация в търсенето на литиеви акумулатори и горивни кафези, като прогнозите сочат от 10 до 30-кратно нарастване през идващите години.

Иначе Европа и на първо място Франция на Еманюел Макрон упорства за борба против Пекин. Италия на Джорджа Мелони, наподобява, поддържа същата линия, до момента в който Германия на Олаф Шолц желае да резервира тона по-нисък, страхувайки се от възмездие от страна на Пекин, което би имало неподходящ резултат върху стопанската система на страната.

Месеци наред парижкото държавно управление оказва напън върху изпълнителната власт на Европейски Съюз да стартира антидъмпингово следствие и в последна сметка наподобява, че политиката на Макрон е победила.

Факт е, че американските и европейските производители на коли имат огромни индустриални мощности в Китай и огромна част от електрическите коли, изнасяни от Китай, също са западни марки. Французите, въпреки това, са по-малко дейни в Азия и заради тази причина биха били по-защитени от възможни контрамерки.

Европейският съюз има пълномощието да ограничи задграничния импорт, в случай че откри, че някои артикули са субсидирани или се продават под себестойността си и засягат промишлеността на Европейски Съюз.

Това към този момент се случва с китайски артикули като стомана и алуминий или слънчевите панели, само че до момента Брюксел заобикаля да се насочва към артикули от по-висок клас като коли, влакове и медицински устройства от боязън да не провокира гнева на Пекин и следваща комерсиална война с налагане на мита и от страна на гигантската азиатска страна.

Франция спира субсидия даже ако колата цапа, преди да е на пътя - удари най-бюджетния модел

Франция е една от първите страни в Европа, които считат китайските електрически коли за заплаха за европейската промишленост и изключително за локалните производители. Правителството утвърди ново предписание - към този момент няма да има дотации за китайски електрически коли, т.е. транспортни средства, създадени отвън Европа.

За да избегне директна дискриминация против китайските марки, Франция реши да се базира на екологичния отпечатък на автомобила, от производството му до предлагането му за продажба в представителството, а освен на изхвърляните нездравословни излъчвания, когато автомобилът се движи. Новото предписание ще влезе в действие през януари 2024 година

Досега се отпускаше дотация за покупка от 5000 евро (до 7000 евро за семейства с ниски доходи) без значение от излъчванията на CO2 на транспортното средство през виталния му цикъл, само че екологичните му характерности в този момент ще бъдат тествани.

На процедура всеки модел, продаден във Франция, ще получи екологичен рейтинг, което ще го прави подобаващ за бонус или не. Този резултат ще бъде изчислен въз основа на въздействието върху околната среда на всеки стадий преди потреблението му на пътя. Материалите в производството (стомана, черни метали, алуминий и др.), ще бъдат взети под внимание въздействието върху околната среда при сглобяването на колата (консумация на сила и енергиен микс например), както и батериите (тегло, превоз, консумация на енергия).

Ще се изследва и логистиката, т.е. от кое място идват акумулаторите и самата кола. Така че автомобил, създаден в Китай или Тексас, няма да дава отговор на изискванията за субсидиране, тъй като нездравословните излъчвания ще включват и превоза, който надалеч не е екологичен. Тази мярка ще засегне и някои от колите на Tesla, като Model S или X, които не се създават в гигафабриката в Берлин.

Любопитното е, че Dacia Spring, която e най-евтината кола в Европа и се продава за малко над 20 000 евро, също ще попадне в листата на колите без право на дотации, тъй като се създава в Китай.
 Най-евтината електрическа кола в Европа Dacia Spring ще попадне в листата на колите без право на дотации във Франция, тъй като се създава в Китай. Най-евтината електрическа кола в Европа Dacia Spring ще попадне в листата на колите без право на дотации във Франция, тъй като се създава в Китай. 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР