По време на дебат в сряда евродепутатите ще оценят прилагането

...
По време на дебат в сряда евродепутатите ще оценят прилагането
Коментари Харесай

Има данни, че страни от ЕС нарушават правото на убежище

По време на спор в сряда евродепутатите ще оценят използването на разпоредбите за даване на леговище в Европейски Съюз и изказванията за нарушение на правото на леговище и правилото на възбрана за връщане. Дебатът ще се състои на 6 април.

Евродепутатите евентуално ще се базират на сигнали за отбиване на бежанци на разнообразни граници на Европейски Съюз, като гръцко-турската граница и латвийската, литовската и полската граници с Беларус. Освен че ще упорстват за нуждата от гарантиране на почтени условия за приемане на хората, търсещи интернационална протекция в Европейски Съюз, те евентуално ще призоват да се съблюдава правилото на интернационалното право в член 33 от Женевската спогодба, който не разрешава връщането на бежанци в страни, където животът им може да бъде заплашен.

Комитетът за цивилен свободи изпрати делегация в Гърция през октомври 2021 година и в Латвия и Литва през март 2022 година, с цел да ревизира на място изискванията за приемане и да ревизира дали процедурите за даване на леговище се ползват вярно. Парламентът също по този начин сътвори група в границите на Комисията по цивилен свободи, която да ревизира работата на граничната организация Frontex след изказванията за нейното присъединяване във връщане на лица, търсещи леговище, от Гърция към Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР