По време на четиринадесетото издание на Годишните награди за най-успешни

...
По време на четиринадесетото издание на Годишните награди за най-успешни
Коментари Харесай

Модни дизайнери показаха своите най-нови колекции по време на „БГ модна икона 2023

По време на четиринадесетото издание на Годишните награди за най-успешни и стилни българи „ БГ фешън икона 2023 " се състоя неповторим ревю-спектакъл на Академията за мода. Преди неговото начало проф. Любомир Стойков разгласи новите стипендианти на „ Златна игла 2022 ” - Мая Димова (България), Ния Топалова (България) и Надя Узун (Украйна), студенти по фешън дизайн от Националната художествена академия. В обществената самодейност на Академията за мода участваха и топфотографът Дилян Марков, и инфлуенсърът и топмодел Екатерина Свечева.

 

След награждаването, по покана на проф. Стойков, неговите студенти Иванина Иванова, Цеци Цветанов, Мая Димова и Ния Топалова, демонстрираха свои творби. Всички наградени млади създатели бяха поздравени от проф. доктор Яна Костадинова – началник на катедра „ Моден дизайн “ в НХА: „ Бих желала да изкажа моята персонална признателност на Академията за мода и в частност на проф. Стойков, който безусловно постоянно през всички тези – повече от 20 години, откогато съществува нашата катедра, е бил постоянно зад нас. Честито на участниците. “.


Ревю-спектакълът беше открит от фешън къща „ Алегра “ с дизайнери Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева – два пъти носители на „ Златна игла. Те показаха подбрани оферти от най-новата им сбирка Un Amor. В нея участват естествени щраусови пера, камъни със Сваровски детайли, голям брой ръчно инкрустирани перли и маниста. Аутфитите са направени от тънък италиански тюл с блестящи частици, който се преплита в красиви пеплуми и френска дантела с изящни форми.


Аксел Харди, притежател на „ Златна игла “ за „ Модна иновация “, презентира сбирка Joy, която е въодушевена от концепцията да откриваме насладата на всички места макар сложните времена, в които живеем. Тя е заредена с цветове, независимост на придвижванията - усеща се вятъра във флуидни материи. Преди тъкмо 10 години е било дебютното присъединяване на Аксел Харди в събитие, проведено от Академията за мода - точно „ БГ фешън икона 2013 “.


Дизайнерката на стилния бранд “Reflet ” Лиа Каменова показа сбирка Blue Orange за сезон пролет-лято 2024. Основните нюанси в сбирката са найлон в пъстър, флуоресцентно оранжев, наследник и черен. Всеки аутфит е направен от пресован найлон и балони, като са употребявани и полиестерен плат за част от облеклата. В него са импрегнирани останки от остарели и неизползвани платове, отрязъци от балон и дребни частици от други пластмаси. Колекцията е въодушевена още от дизайна на 20-ти век, българските графични плакати и опаковки. Blue Orange алегорично е ексцентричен и звучащ екзотично плод, привличащ внимание. Комбинира познатото и особеното, с цел да покаже, че има симбиоза сред тях и могат да бъдат дружно.


Модният бранд Wolf Walley, с дизайнер Милена Петрова, презентира дрехи, въодушевени от действителни дами. Жени, които не следват трендове, а сами ги основават. Мини сбирката се показа на фона на новата ария на Цвети Радойчева, а самата изпълнителка взе особено присъединяване в ревюто на марката.


Свои оферти, тематично подбрани за събитието, демонстрираха и носители на наградата „ Златна игла ” през годините. Николай Божилов – повторен притежател на наградата, показа дизайн, направен съгласно правилата на етичната мода, а структурата следва метода на нулева загуба. Двукратната носителка на наградата Теодора Спасова, презентира дамски контур в композиция от контраста на драпирана коприна и геометрична кожа. Мария Радославова, дизайнер на стилния бранд Mia Touché и притежател на наградата в категория „ Аксесоари “ за 2022 година, показа определени модели от лимитираната Premium сбирка от стилни чанти в композиция с колани, направени ръчно от висококачествена кожа с красива текстура, кадифени подплати и железни детайли, които съвършено прилягат на стилни костюми, рокли и всекидневни аутфити.

 

Модният бранд „ Блинк “, с дизайнер Радослава Лазарова - троент притежател на „ Златна игла ", презентира два тоалета. Първият аутфит представляваше авторски сет от три елементи, състоящ се от корсет с авторска дантела, ръчно инкрустирана с черни кристали, панталон с висока талия и изтънчен транспарантен ръчно моделиран шлейф от италиански копринен тюл за лукс, и бе в цветовата палитра Royal Blue. Всички елементи от първокласния тоалет биха могли да се съчетават поотделно и с други облекла и аксесоари. По този метод се реализират нови модификации на първообраза. Второто предложение беше нежна полупрозрачна рокля с артистични ръчно моделирани форми в цвят слонова кост. Авторската дантела е инкрустирана с кристали.

 

Декорацията включва и достоверна първокласна френска дантела. Тоалетът има опция да се трансформира от асиметрична дължина в къса мини рокля. Аксесоарите включват дълги ръкавици без пръсти и тиара.
Носителят на „ Златна игла “ Поля Кинова – дизайнер на стилния бранд Paloma Fashion, показа сбирка Make a wish, която е история за една първокласна рокля и за една също толкоз първокласна жена. За дамата, която избира най-хубавото, която не се опасява да опитва и да се откроява, която си знае цената и чийто взор стопира дъха. Жената, за която сватбената рокля е всичко, обвързвано с искра, изящна дантела и елегантна кройка.


Дебютно присъединяване в ревю-спектакъла взе италианският фешън бранд Peserico. Колекцията, която показа включваше оферти, подобаващи както за бизнес всекидневието на дамите, по този начин и за сантиментални моменти в свободна среда.


Ревю-спектакълът преди церемонията беше закрит от бутик La Bontè, който през 2021 година се причислява към фамилията на фешън къща Andrews – притежател на „ Златна игла 2022 “ в категория „ Модна къща на годината – мъжка мода “. Модните оферти, които бяха презентирани, са основана с мисъл за стилните и мощни дами, които ценят елегантността и безупречното. Колекцията включва многообразие от модели, подобаващи за разнообразни публични събитие и обществени мотиви.


Водеща на „ БГ фешън икона 2023 “ беше очарователната Гери Дончева Янков, която сияеше в два тоалета на дизайнерката Радостина Долапчиева – с единия бе по време на ревю-спектакъла, а с другия по време на формалната гала. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.


„ БГ фешън икона 2023 “ се осъществя с общителното подпомагане на Lavazza, „ Витоша Парк Хотел ", „ Балкантел “, MAC Cosmetics, KWIAT, Peserico, салон за хубост V&A Glamour, сладкарници „ Неделя ", бутик за цветя „ Талисман “, хотел „ Самоков “ и клиники „ Торакс “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР