По-високите заплати са в центъра на стремежа на UAW за нов договор

...
Остават само часове до изтичането на съществуващия им договор, United
Коментари Харесай

Остават само часове до изтичането на съществуващия им договор, United Auto Workers и голямата тройка автомобилни производители в Детройт все още се борят да преодолеят голяма неравност в скоростта преговори: по-високи заплати.

Ford, General Motors и Stellantis (бивш Fiat Chrysler) прекараха седмици в преговори с UAW, обмисляйки подробности за нов трудов договор, който има големи последици за автомобилната индустрия на САЩ. Президентът на UAW Шон Фейн каза, че членовете заслужават сериозно увеличение на заплатите, тъй като автомобилните компании са донесли милиарди долари печалба и са повишили заплащането на главния изпълнителен директор през последните години.

Ето какво трябва да знаете за частта от заплатите в преговорите UAW-Big Three.

данни от Бюрото по трудова статистика.

За всеки работник обаче точната цифра варира в зависимост от това колко време е работил някой за определен автомобилен производител. Съгласно диференцираната система на заплащане в индустрията, по-скоро наетите започват с по-ниски нива на заплащане, отколкото работниците с по-дълъг стаж.

Работниците от най-високо ниво — което означава всеки, който се е присъединил към компанията през 2007 г. или по-рано — правят приблизително $33 на час средно, резюметата на договорите за Голямата тройка показват. Наетите след 2007 г. са част от по-ниското ниво и печелят приблизително до $17 на час въз основа на натрупването на 6% годишно повишение по последния договор.

За разлика от служителите от най-високо ниво, служителите от по-ниско ниво не получават пенсии с дефинирани доходи и техните здравни обезщетения са по-малко щедри.

Членовете на UAW искат премахването на двустепенната система на заплащане с аргумента, че тя намалява колегите от по-ниско ниво до граждани от втора класа.

Загуба на реални заплати

Коригирайки инфлацията, средните реални заплати на работниците в автомобилостроенето или заплати, коригирани спрямо инфлацията, са спаднали с 19,3% от 2008 г. насам, каза Адам Херш, старши икономист в Института за икономическа политика. Това е така, защото „отстъпките, направени след кризата в автомобилната индустрия през 2008 г., никога не са били възстановени“, каза Херш, „включително спиране на корекциите на разходите за живот“.

Какво е средното заплащане на главния изпълнителен директор за Голямата тройка?

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли е спечелил общо 21 милиона долара миналата година, съобщи Detroit News, докато главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес е спечелил 24,8 милиона долара, според Detroit Free Press. Главният изпълнителен директор на GM Мери Барас събра близо 29 милиона долара заплата за 2022 г., съобщи Automotive News. Общото заплащане на главните изпълнителни директори в компаниите от Голямата тройка е нараснало с 40% от 2013 г. до 2022 г., каза Херш.

Барас прави 362 пъти повече от типичния работник на GM, докато Таварес прави 365 пъти повече, според фирмени документи в САЩ. Комисия по ценни книжа и борси. Междувременно Farley във Ford прави 281 пъти повече, показват документи.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР