По-високите цени на бензина са увеличили потребителските разходи в САЩ

...
По-високите цени на бензина са увеличили потребителските разходи в САЩ
Коментари Харесай

Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредък

По-високите цени на бензина са нараснали потребителските разноски в Съединени американски щати през август, задържайки общата инфлация висока, до момента в който главният ценови напън се охлажда на фона на напъните на Федералния запас да забави стопанската система.

Американците са нараснали разноските си със сезонно поправени 0,4% през август по отношение на месец по-рано, заяви Министерството на търговията в петък. Това е здравословен напредък, само че закъснение от растежа от 0,9% през юли. Горещият пазар на труда, по-високите заплати и растящите цени на бензина са спомогнали за увеличение на разноските, показва The Wall Street Journal.

Предпочитаният от Федералния запас измерител на инфлацията, показателят на цените на персоналните потребителски разноски, се e повишил с 0,4% предишния месец, значително отразявайки разноските за сила.

Основните цени, които изключват променливите категории храна и сила, са се повишили с по-слабите 0,1% през август.

Спрямо година по-рано общите цени са се повишили с 3,5% през август по отношение на 3,4% през юли. Основните цени са се повишили с 3,9% на годишна база, по отношение на 4,3% през юли.

Фед търси „ безапелационни доказателства “ за по-мека инфлация

Основната инфлация се охлажда, защото Фед нападателно покачва лихвените проценти през последните 18 месеца. Някои централни банкери споделят, че би трябвало да видят, че тази наклонност продължава.

Миналата седмица Федералният запас резервира референтния си лихвен % неизменен, на 22-годишен връх, като множеството банкери дадоха сигнал за още едно нарастване на лихвите за тази година. Председателят на Фед Джером Пауъл съобщи, че представителите на Фед желаят да видят „ безапелационни доказателства “, че са повишили лихвите задоволително, с цел да понижат стабилно инфлацията до задачата от 2%.

„ Виждаме прогрес и го приветстваме, само че би трябвало да забележим още прогрес “, сподели Пауъл.

Прогнозите на членовете на Фед демонстрират, че чакат главната инфлация да се охлади в допълнение през идната година. Но даже и това да се случи, Федералният запас може да задържи лихвените проценти прекомерно високи прекомерно дълго, споделя Симона Мокута, основен икономист в State Street Global Advisors, представена от WSJ. Тя показва паника, че това би понижило възможностите на Фед да реализира по този начин нареченото меко кацане – да победи инфлацията, без да провокира криза.

Потребителите в Съединени американски щати са харчили стабилно това лято

Потребителските разноски, главният мотор на стопанската система, бяха мощни през по-голямата част от тази година. Солидният пазар на труда и по-бавното повишаване на цените покачиха приходите на американците, поправени по отношение на инфлацията, стимулирайки харченето.

Потребителите са купували повече транспортни средства по-рано тази година на фона на облекчение на спиранията във веригата за доставки. Те също по този начин са харчили повече за преживявания, измежду които филмите „ Барби “ и „ Опенхаймер “ с министър председатели през лятото и концертите на Тейлър Суифт и Бионсе.

Ръстът на разноските ускори икономическия напредък, като доста анализатори считат, че стопанската система е повишена по-бързо през третото тримесечие, в сравнение с по-рано тази година.

Ще остане ли мощен американският консуматор?

Някои от факторите, движещи потребителските разноски през последните две години, избледняват и се появяват признаци на стрес: доста американци се насочват към спестяванията си. Коефициентът на персонални спестявания, мярка за това какъв брой пари остават на хората всеки месец след разноски и налози, демонстрира наклонност на спад.

„ Излишните спестявания се изчерпват, до момента в който заемите стават доста по-скъпи – мисля, че това понижава устойчивостта “, разяснява Тим Куинлан, старши икономист в Wells Fargo.

Новите провокации биха могли в допълнение да понижат потребителските разноски, в това число възобновяването на изплащането на студентски заеми и по-високите цени на бензина, които понижават бюджетите на американците за хранене и пътувания. Стачките и евентуалното затваряне на държавното управление биха могли най-малко краткотрайно да понижат покупателната дарба на много служащи.

Устойчивостта на потребителя ще зависи значително от пазара на труда. Въпреки че безработицата към момента е исторически ниска, в последно време тя се покачва леко. Ако фирмите стартират всеобщо да редуцират служащи, приходите на хората ще понесат удар, който ще охлади харченето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР