По-висока избирателна активност в Турция спрямо изборите през октомври миналата

...
По-висока избирателна активност в Турция спрямо изборите през октомври миналата
Коментари Харесай

В Турция с хартия са гласували 2050 души, а с машина 2867

По-висока изборна интензивност в Турция по отношение на изборите през октомври предходната година. Това демонстрират данните на Централната изборна комисия.

Вчера в деветте секции в турския град Чорлу са дали своят вот общо 4875 души , което е с към 300 повече по отношение на гласоподавателите през октомври предходната година.

Изборният ден е мина умерено, само че се следиха приливи и отливи на искащи да упражнят правото си на глас

С хартия са дали своят вот 2050 души , а с машина 2867. Всъщност данните на ЦИК демонстрират, че шест от секциите са предпочели хартиената бюлетина. Другите три обаче трансформират статистиката.

Снимка: bTV

„ Не единствено в Чорлу, а в цяла Турция – Движение за права и свободи печелят множеството гласове. Така данни на ЦИК при обработени 99% от протоколите демонстрират,  че в южната ни съседка хората са дали своят вот най-вече за Движение за права и свободи. Втори са ПП-ДБ.

В Чорлу всичките девет секции затвориха тъкмо в 20:00 часа . „ 713 души гласоподаваха през днешния ден в нашата секция. Повечето с хартиени бюлетини - към 500 души “, споделя Александра Димитрова, която е член на СИК.

Турция е страната с най-вече разкрити секции отвън България

„ Там съм учила. Мога да чета, разбирам български и се насочвам. Ама хората, които са възрастни, не знаят български и избират с хартия “, споделя и Лиляна Златева.

Броенето на изборните бумаги и попълването на протоколите продължи с часове.

В деня на вота съществени проблеми в секциите в Чорлу нямаше. Това, което най-вече затрудни комисиите , беше  фактът, че гласуващите с заявления бяха в пъти множеството от гласоподавателите в авансово декларирания лист.

Снимка: bTV

„ Четири пъти повече бяха. Много ни усложняваха работата, тъй като това е в допълнение писане “, регистрира Александра Димитрова.

До 14 дни изборните бумаги от Турция ще бъдат изпратени до България. Това ще стане с дипломатическа поща.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР