По-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на

...
По-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на
Коментари Харесай

Шофьорите над 70 г. се увеличават и стават все по-опасни на пътя

По-възрастните водачи са изправени пред по-висок риск от произшествия на пътя, откри проучване във Англия. В него се показва, че са нужни незабавни ограничения, тъй като популацията ще продължи да остарява с все по-бързи темпове.

В отчета на английската Фондация за пътна сигурност (RSF) се показва, че с течение на времето хората остаряват и качествата им зад кормилото прогресивно понижават. В началото това не бе считано за проблем, само че броят на по-възрастните хора, водещи деен метод на живот, се усилва непрестанно. А това значи, че на пътя ще има от ден на ден водачи с влошено зрение и забавени рефлекси.

Авторите на проучването чакат, че броят на произшествията с съдбовен край, при които участват шофьори на възраст 70-79 година, ще се усили с 40% през идващите 20 години. Затова от RSF приканват управляващите в страната да вземат ограничения, като измежду тях да бъдат по-задълбочени инспекциите на здравния статус (най-вече на зрението) при възрастните водачи, когато те аплайват за възобновяване на шофьорската брошура.

Друга предлагана мярка е още по-драстична – преконфигуриране на T-образните кръстовища, с цел да станат те по-безопасни. Отбелязва се, че кръстовищата с остри ъгли може да бъдат много сложни за водачи с отслабено периферно зрение или с лимитирано придвижване на врата. Обмисля се още наказанията за възрастните водачи за произшествия по тяхна виновност да бъдат разнообразни от тези на останалите.

В други страни застаряването на водачите също се трансформира в проблем, който управляващите би трябвало да разрешат. В Южна Корея да вземем за пример е основан специфичен симулатор, подпомаган от изкуствен интелект, който прави оценка държанието на възрастните хора при шофиране. Според статистиката на локалната полиция броят на старите хора с шофьорски книжки се е нараснал тройно за последните 10 години – от 1 млн. на 3 млн. души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР