По-важно е кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и

...
По-важно е кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и
Коментари Харесай

Столтенберг иска Швеция и Финландия не заедно, а скоро в НАТО

По-важно е кандидатурите за участие в НАТО на Финландия и Швеция, търсещи по-голяма сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, да бъдат утвърдени бързо, в сравнение с дружно . Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от " Ройтерс ".

Молбите за присъединение към 30-членния Алианс на скандинавските страни бяха утвърдени от всички като се изключи Унгария и Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изключително, защото тя дава леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), които Анкара смята за терористи.

Западни чиновници показаха, че биха предпочели двете страни , частично тъй като би било по-лесно да ги интегрират по едно и също време във военните структури.

На днешната среща с министрите на защитата на страните членки в Брюксел обаче Столтенберг означи, че това е от второстепенно значение.
 Ердоган подготвен да пусне Финландия в НАТО, само че Швеция
Ердоган подготвен да пусне Финландия в НАТО, само че Швеция " да не си прави труда "

Стокхолм няма да получи " да " за участие, до момента в който разрешава изгарянето на Корана

" Основният въпрос не е дали Финландия и Швеция са утвърдени дружно. Основният въпрос е и двете да бъдат утвърдени като пълноправни страни членки допустимо най-скоро ", безапелационен бе той.

Уверен съм, че и двете страни ще бъдат пълноправни членове и работя интензивно и двете да бъдат утвърдени допустимо най-скоро, увери Столтенберг.

Двама нови членове на североизточния фланг на Алианса биха засилили въздействието му в основен миг, когато той е зает в конфликт с Русия.

С евентулано участие Швеция и Финландия се стремят да получат отбрана посредством клаузата за групова защита на НАТО.
 Финландия взема решение дали да чака Швеция за НАТО
Финландия взема решение дали да чака Швеция за НАТО

Парламентарните групи разискват по кое време да ратифицират основополагащите контракти на Алианса

Финландия има 1300-километрова граница с Русия, а шведският остров Готланд се намира на 300 км от седалището на съветския Балтийски флот в съветския анклав Калининград.

Шведският министър председател Улф Кристершон съобщи, че " явни " аргументи, като към този момент тясното съдействие в региона на защитата сред Швеция и Финландия, вършат присъединението към НАТО за предпочитане.

" Това желаят и двете страни. Но нищо от това не трансформира обстоятелството, че въпросът остава в Турция " , акцентира той.

По време на посещаване в Стокхолм през днешния ден немският външен министър А двете страни да могат да се причислят бързо и " ръка за ръка " към Алианса, като се имат поради отговорите на Швеция към Турция по отношение на нейните опасения.

Столтенберг уточни, че през последните месеци Швеция и Финландия към този момент са се доближили доста повече до НАТО и означи, че всички членове на Алианса са одобрили кандидатурите им.
 Финландия не желае да се дели от Швеция за НАТО
Финландия не желае да се дели от Швеция за НАТО

Стокхолм е най-близкият сътрудник на Хелзинки в политиката за сигурност и отбрана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР