По-важни от посочването на проблемите са конкретните предложения за тяхното

...
По-важни от посочването на проблемите са конкретните предложения за тяхното
Коментари Харесай

Идеите си за развитието на България представиха момичета от цялата страна в инициативата „Посланик за един ден"

По-важни от посочването на проблемите са съответните оферти за тяхното решение. Това показа, че е научила от вицепрезидента Илияна Йотова, 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен. Тя работи дружно с вицепрезидента в проведената от английското посолство в България самодейност „ Посланик за един ден ".

В четвъртото следващо издание на самодейността, която Илияна Йотова поддържа от самото й начало, се включиха рекорден брой участници. С 23 девойки от цялата страна работиха вицепрезидентът, английският дипломат Роб Диксън, 18 дами посланици, представителят на УНИЦЕФ за България. За първа година, с изключение на дипломат Диксън, се включиха и други мъже посланици - на Германия и Дания. Участваха и четири неправителствени организации.

Директно от Лондон в заключителното събитие на „ Посланик за един ден " се включи английският министър за европейското съседство и Америките Уенди Мортън, която посочи разрастването на самодейността и благодари на вицепрезидента за всеотдайната ѝ поддръжка. „ С толкоз стимулирани и интелигентни младежи, отдадени на обществото, аз съм оптимист за общото ни бъдеще ", акцентира Мортън.

Посланик Роб Диксън благодари на вицепрезидента за неизменимата ѝ поддръжка за „ Посланик за един ден ". „ Мъжете, като тук в България, по този начин и на всички места по света, в това число в страните, които представляваме, носят отговорност като съдружници да овластят идващото потомство млади дами и девойки при навлизането им в публичния живот ", уточни английският дипломат. По думите му посредством самодейността девойките научават доста, израстват и схващат, че са способни да реализират всичко.

Като неповторима опция да изразят себе си, потребни контакти и незабравимо прекарване разказват „ Посланик за един ден " участничките. Момичета от цялата страна показаха в есета своите хрумвания за възобновяване на България от следствията от Ковид-19.

„ Да се вслушваме в младежите, постоянно те са по-мъдри и по-прозорливи от възрастните. Имат хрумвания за бъдещето, имат и верни решения. Могат да трансформират освен България, само че и целия свят. Ние, възрастните, би трябвало да им подадем ръка и да създадем всичко, което зависи от нас ", акцентира вицепрезидентът.

Като умни, въодушевени и вдъхновяващи дефинира Илияна Йотова всички участнички в „ Посланик за един ден ". В есето си, с което кандидатства в самодейността, Анастасия уточни доста значими аспекти на рецесията, за които не се приказва и не се прави задоволително - психологичното здраве на децата и младежите и цифровото неравноправие. Заедно с вицепрезидента проведоха онлайн полемика „ SOS: Деца в изолираност ", в която се включиха възпитаници, шефове на учебни заведения, учебни психолози, специалисти. „ Изводите от нея - някои много тревожни, освен би трябвало да бъдат чути от ангажираните институции, само че незабавно би трябвало да получат решения ", акцентира Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът уточни, че е от хората, съгласно които пандемията не ражда единствено страхове, само че и нови благоприятни условия. „ Наред с актуалните провокации не трябва да изпускаме от внимание и това, което следва. Решенията, които взимаме през днешния ден, са доста значими за общото ни бъдеще. Това, което изискуем най-вече на нашите деца, е вероятност. Ако има нещо общо сред моите три победителки през годините, то е, че желаят да се развиват в България, даже и да учат в чужбина, да се завърнат ", съобщи Илияна Йотова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР