По-умни са, отколкото си мислимПрасетата не се славят с интелигентност.

...
По-умни са, отколкото си мислимПрасетата не се славят с интелигентност.
Коментари Харесай

Прасетата ползват сечива

По-умни са, в сравнение с си мислим

Прасетата не се славят с просветеност. Оказва се обаче, че са по-умни, в сравнение с си мислим, откакто еколози следиха по какъв начин те употребяват сечива, с цел да си изровят гнездо в Парижката зоологическа градина, заяви Си Ен Ен.

Мередит Рут-Бърнстийн забелязала необикновеното държание у семейство сериозно застрашени висаянски прасета. Майката Присила ровела листата и пръстта с пръчка в устата.

" Тя оставяше листа, преместваше ги на друго място, ровеше със зурлата си - разказва наблюденията си Рут-Бърнстийн. - По едно време захапа плоска кора с размери към 10 х 40 см и стартира да рие с нея, да копае, повдига и изтласква пръстта много пламенно и ефикасно ".

Присила толкоз впечатлила Рут-Бърнстийн, че тя я посетила неведнъж през 2015 година, 2016 година и 2017 година с екип откриватели, които са променяли детайли в заграждението, с цел да наблюдават реакцията й, както и тази на " съквартирантите " й.

През първата година прасетата не употребявали доста оставените им принадлежности. През 2016 година Присила и женската й челяд към този момент риели с пръчките в кръг и по този начин изграждали гнездо. Били - сътрудникът на Присила обаче бил много муден.Учените означиха, че със сечивата прасетата копаели по-неефикасно, в сравнение с с копита или със зурли. Остава въпросът за какво тогава го вършат - дали се забавляват, или пръчките и дървесната кора носят някакво преимущество, което убягва на експертите.

Много малко животни употребяват сечива като хората. Приматите като шимпанзетата и орангутаните доближават с тях до храна. Гарваните също са измежду сръчните представители на животинското царство.

Това умеене на висаянските прасета е освен бонус що се отнася до интелекта на прасетата. То дава насоки за еволюцията на познанието и за връзката на животните със средата, обясниха учените.

" Може да си мислим, че единствено хората трансформират околната среда, с цел да подобрят живота си, само че въпреки и по друг метод, доста други типове също го вършат " - сподели Рут-Бърнстийн.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР