По темата за пакет "Мобилност" се спекулира. Спекулира се и

...
По темата за пакет "Мобилност" се спекулира. Спекулира се и
Коментари Харесай

Росен Желязков: Пакет Мобилност разделя Европа

По тематиката за пакет "Мобилност " се спекулира. Спекулира се и по тематиката какво е направила България по време на европредседателството ни.

Това сподели на ексклузивен брифинг транспортният министър Росен Желязковпо тематиката за пакет „ Мобилност ". „ Имам чувството, че пакет "Мобилност ", с изключение на в неговата оценка, не се познава. Това несъмнено, е може би наша неточност в артикулацията. За това се позволяват и спекулации по тематиката какво е направила България по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, както и тълкования свързани с българския метод да търсим виновността си в себе си. Законопроектът стана прочут с названието пакет „ Макрон “, а не пакет за „ Мобилност “, както е правилно да бъде назавован, тъй като през 2016 година тогавашният министър на стопанската система на Франция в лицето на Еманюел Макрон направи законодателно предложение за обща европейска регулация, което във Франция среща опозиция и получава наименованието законът „ Макрон “, изясни Желязков.

„ Прецедент, какъвто има с пакета „ Мобилност “, не е имало в Европейския парламент. Прецедентът се показва в това, че пакетът разделя страните членки. Тук става въпрос за законодателен пакет, който не е получил един път приемане от страна на Екологичен потенциал, който с 2/3 е отритнат от Транспортна комисия на Екологичен потенциал и на предпоследно съвещание на Екологичен потенциал в този мандат е включен за разглеждане. Никога, водени от правилото, че държавите-членки би трябвало да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделяне. То се видя доста ясно през вчерашния ден при гласуването на дневния ред: 50 на 50 съвсем. Такова разделяне ще се види и при утрешното гласоподаване на текстовете, в случай че след следващото гласоподаване на дневния ред бъде признат за разглеждане пакетът. В момента тече доста интензивна акция от страна на нашите членове в Екологичен потенциал измежду техните сътрудници ", разкри още министърът.

„ Първо би трябвало да забележим дали пакетът ще бъде в дневния ред, тъй като ще има още едно гласоподаване. Ако бъде в дневния ред, би трябвало да забележим какви текстовете ще бъдат гласувани. Става въпрос за първичните текстове на Европейска комисия, предложенията на докладчиците, дружно с 1600 вариации. Ако бъдат гласувани, би трябвало да се види какъв ще е окончателният текст, който ще излезе в обособените наставления и регламенти. Това значи, че ще се отиде на триалог. Триалогът значи договаряния водени от Румънското председателство, защото процедурата планува законодателният развой да завършва след триалог и след второ разглеждане в зала на Екологичен потенциал. Ние сме сигурни и уверени и ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог. Това значи, че нямаме законодателен пакет и процедурата остава за идващия парламент “, разгласи Росен Желязков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР