По така стациониращите се данни за броя на новите случаи

...
По така стациониращите се данни за броя на новите случаи
Коментари Харесай

Кантарджиев разби Кацаров за К-19: Хората ги разбраха какво могат, като видяха цените в магазините

По по този начин стациониращите се данни за броя на новите случаи - знаете, преди седмица- две бяхме на 1600, в този момент сме на 2300-2600. Столицата към момента не е с дифузно разпространяване на болните. Ако това се случи в столицата, Пловдив, Варна, Бургас ще е доста зле за цялата ни страна. Това, което ме плаши, е, че през вчерашния ден имаме единствено 7000 имунизирани. В началото на май правихме по 35 000 дневно. Не ме радва.

Това съобщи професор Тодор Кантарджиев в "Карай напряко " по Нова тв, разяснявайки обстановката с К-19 у нас.

Починалите са доста, а страдание на нас не престават да ни споделят някои бодрячески лозунги - да знаете, че може да не са и същински нещата - "Всичко е под надзор. Справяме се идеално. Умрелите били по-малко от преди ".

"Започнахме да навлизаме в третата вълна с една огромна, висока смъртност, а в четвъртата вълна влязохме с доста ниска смъртност, с помощта на ограниченията и главно на лятото. Тръгнахме от доста ниско. И ще продължи да се повишава ", сподели още Кантарджиев.

По думите му, доста се е влошил индикатора за леталитет - какъв брой % с К-19 умират от ковид.

"Сега да ви кажа. По данни за летатлитет. Умрелите от К-19 през четвъртата вълна изпревари третата вълна. Точно противоположното на това, което споделя министъра. Истината е, че % на умиращите от К-19 е по-голям от този на умиращите от коронавирусната зараза през третата вълна, изясни той.

"Всички ограничения, които правехме, с цел да сме страната с минимум болни и умрели. Те бяха да чакаме да пристигна имунизацията. Тя пристигна, стартира постоянно доставяне от април месец. Извинявайте, трябваше по 40-50 хиляди души дневно да се имунизират. Вчера 7000 имунизирани.

Вчера има и 5000 бебета имунизирани (с други ваксини), което си е обикновено. Лошите послания, основаване на съмнение. Политиците разделиха хората на ваксъри и антиваксъри, на хора, които умират от вирус и такива, които умират с вирус. Подгониха експертите.

Тоя го уволниха, дето ни споделяше да се имунизираме. Ако доста се стараеш за ковид, вземат, че те уволнят. Добър образец за младите. Всички приказваха ненаучно, против имунизациите, против ограниченията - каква политическа кариера направиха момчетата ", изригна Кантарджиев.

"Лошото е, че доста бързо стана студено. Не отваряме задоволително прозорците, не се научихме да не се събираме доста хора на едно място. Тази зараза зависи доста от влагата на въздуха. Но пък някои обстоятелства се потвърдих, че маските са пазели. Миналата година Европа нямаше грип.

Вижда се, че всяко разхлабване на ограниченията, неносене на маските на обществените места и в градския превоз, води до увеличение на инфекциите. Тръгнат ли вирусите, значи има пробив в носенето на маските. Трябва отново да се замислим - носете маски, ваксинирайте се, в този момент риска е доста по-голям ", сподели Кантарджиев, разяснявайки идната обстановка с пандемията у нас.

Професорът също изясни, дали е по-опасно дете да болести възрастен или противоположното.

"Дете може да болести възрастен. Ученик учителка, само че това става в пъти по-рядко, в сравнение с възрастен да болести дете с ковид. При К-19 няколко неща са разнообразни в сравнение с при другите вируси.

Обикновено децата със сополчетата от детските градини ги носят в фамилията. Така е с пневмококите. И по този начин заразяват бабите и дядовците и те вършат тежки пневмонии. К-19 нормално заразяват възрастните ", изясни той и даде образец: "Болна учителка в Съединени американски щати - 90% от първия ред инфектиран, 60 % от втория и 20 от третия, единствено тъй като не носи маска ".

Второто значимо нещо за децата, по неговите думи, е те да се имунизират. "Защото чухме какво сподели Министерство на здравеопазването за децата - да не се имунизират. Най-точната статистика за децата е в Съединени американски щати. Там имат експерти. Добре, че Кацаров не е там министър, щеше да ги изпоуволни всичките. Тяхната статистика е следната:

До 19 годишна възраст е 22% от популацията на Съединени американски щати заболели, до 19 възраст - 26% са случаите. Боледуват ли децата? Повече от някои други възрастови групи. Правилното обръщение през лятото към стилен живеещото ромско население бе: Майки, в случай че не желаете децата ви да се разболеят, ваксинирате се вие, бабите и дядовците, с цел да не болестите децата си ", сподели Кантарджиев.

Той акцентира, че към този момент е потвърдено, че имунизацията може да се слага на деца на 12-годишна възраст. "Ти да им кажеш недей да си ваксинираш тийнейждърите. Те са най-ранимата група, тъй като са най-мобилни. Ваксинирайте се, потвърдено е, ще има по-малко странични резултати, а те няма да им извърнат и внимание. Нямаше даже да схванат, че се имунизират. Имунитет при младите доста по-добре се построява и доста повече младежи ще създадат съответен отговор ", изясни професорът.

Бившият член на НОЩ напомни, че "винаги сме били с навременни ограничения и не най-строги ". "Дори и най-големите критикари, толкоз огромни, само че нищо не направиха. За другите неща ги видя народът, като си видя цените по магазините. Сега чакаме и сметките за тока.

Никога не сме питали по телефона, дали може да си купим самун. Нито не сме ограничавани до 1500 метра до блока. Никога не сме изморявали кучетата целия блок да ги разхожда.

Най-жалкото е, че Министерство на здравеопазването споделя, че няма проблем, само че по малкия екран виждаме, че има доста огромен проблем. В София имаше по 1-2 свободни кревати за аспирация. Натоварва се системата ", сподели Кантарджиев.

Около нова година ще има хапче. И ще е скъпо. Но това доста ще успокои хората. Европа, цивилизования свят и щатите, ще затихне края на пролетта. Тук-таме ще имат някой пристигнал от България, Докато за нас не знам. При това министерство и тези възгледи, като че ли вършат всичко, с цел да не се имунизират хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР