По света има такова огромно разнообразие от подправки, че трудно

...
По света има такова огромно разнообразие от подправки, че трудно
Коментари Харесай

Здравословни ползи от употребата на сумак

По света има такова голямо многообразие от подправки, че мъчно биха се събрали и в най-обширната готварска книга. Някои от тях като магданоз, копър, босилек, розмарин, чубрица, мащерка и други, се употребяват съвсем във всички страни, само че има и такива, които нямат такава необятна известност.

Повечето кулинарни експерти смятат, че най-благодатен откъм подправки е арабския свят, тъй като локалната кухня не би била толкоз известна в случай че в нея не участваха всевъзможни ароматни прахове, семена и благоуханни треви.

Тук е пристигнал моментът да ви срещнем с една типична за арабската кухня фалшификация, която е известна като сумак. Днес тя всеобщо се употребява в целия арабски свят, само че в диво положение се среща най-много в Иран, Южна Италия и на остров Сицилия. По мотив последното изявление е добре да знаете, че може да срещнете сумака и като Сицилиански сумак, шумак или шмак, само че всички тези имена са отнасят за една и съща фалшификация.

Сумакът съставлява див шубрак, от който за кулинарна приложимост се употребяват плодчетата му. Те се изсушават и в множеството случаи се смилат до момента в който придобият консистенцията на прахуляк.

Вкусът на сумака може да се дефинира като плодово-кисел и леко настойчив, само че умерено може да се каже, че няма фалшификация, която да го имитира по своя усет и мирис. Сумакът си е сумак.

В другите кухни той се употребява по друг метод, само че на множеството нации е прочут, тъй като се среща в сосовете за дюнери. Използва се за маринати за месо и риба, за фалшификация за ориз, както и постоянно се предлага дружно с кисело мляко при поднасянето на сарми и фалафели.

 сумак здравословни изгоди

Сумакът е част от известния арабски микс заатар, който включва в себе си и мащерка, кориандър, печен сусам и риган.

Но сумакът се употребява в арабския свят освен за кулинарна приложимост. Местните поданици го одобряват като целебна фалшификация, която работи в няколко насоки.

Сумакът работи доста добре на храносмилателната система, като оказва помощ при болки в стомаха, загуба на вкус, диария или повръщане. Той има потвърдено диуретично деяние.

От епохи се смята, че сумакът работи добре и на дихателните пътища и облекчава признаци като възпалено гърло, кашлица или запушен нос.

В някои арабски страни сумак се предлага под формата на лековита запарка при грип и простуда, както и при поява на разнообразни инфекциозни болести.

Сумакът има и способността да понижава равнището на кръвната захар, заради което може да бъде употребяван и от хора, страдащи от диабет.

В умозаключение ще прибавим да не бъркате арабския сумак с неговата вариация, която се среща в Северна Америка. Последната е мощно токсична и единствено при досег до листата ѝ можете да получите обриви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР