По-строги правила за трансплантациите на чужди граждани у нас и

...
По-строги правила за трансплантациите на чужди граждани у нас и
Коментари Харесай

Държавата затяга правилата за трансплантации на чужденци

По-строги правила за трансплантациите на непознати жители у нас и по-прозрачни процедури за оценка и включване на пациенти в листите на чакащи. Това плануват промени в разпоредба на здравното министерство, оповестени за публично разискване.

Новите правила за трансплантациите са в отговор на изнесените от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за противозаконни бъбречни трансплантации на чужденци в болница “Лозенец “ и пререждане на върховен държавен служител в листата за чакащи чернодробна трансплантация. Освен новият ред за трансплантациите с промени в друга своя разпоредба Министерство на здравеопазването предлага и промени във финансирането на някои съществени действия – проучвания, предоперативна подготовка и самите трансплантации.

Мерки против трафика на органи

С поправките се вкарват редица условия, на които задграничните жители, нуждаещи се от трансплантация на орган, би трябвало да дават отговор. Сред тях са годно осведомено единодушие, обезпечено предтрансплантационно наблюдаване, покриване на разноските от застрахователен фонд или осигурител, обезпечено следтрансплантационно наблюдаване и медицински грижи в страната по генезис на реципиента и донора .

Тези правила са дефинирани на срещата на Комитета по органни трансплантации към Европейския директорат по качество на медицината при Съвета на Европа на годишната среща в Лондон през 2019 година Те целят да предотвратят евентуални случаи на трансплантационен туризъм, трафик на органи или хора за лишаване на органи и в този момент следва да залегнат в нашето законодателство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР