По случай 90-годишния юбилей на училище „Христо Ботев“ в Мездра

...
По случай 90-годишния юбилей на училище „Христо Ботев“ в Мездра
Коментари Харесай

Видна шахматистка се завърна в Мездра за юбилея на училището си

По случай 90-годишния празник на учебно заведение „ Христо Ботев “ в Мездра за празника дойде неговата някогашна възпитаничка и почетен жител - шахматистката Мария Николаева Велчева.
Тя още веднъж прекрачи прага на школото, с цел да се срещне с учители и възпитаници, да показа мемоари за ученическите си години и за първите си стъпки в играта на мозъка и да изиграе по партия шах със 17 противници.
Организатор на събитието е началният възпитател Таня Йоловска – съвипускник на Мария Валчева. Вълнуваща беше срещата на надарената шахматистка с нейните класни ръководители Иванка Бацова и Любен Младенов. Мария Велчева показа, че има частна шахматна школа в София и издава списание за образование по шах за възпитаници. Посъветва младите шахматисти да упражняват отговорно и всекидневно, както се е трудила тя от 7-годишна. Сподели, че Федерацията от години се бори шахматът да влезе в образованието в учебно заведение, тъй като развива мисълта.
На първа дъска против Гросмайстор Велчева застана кметът на общината инж. Генади Събков. Той показа, че „ шахът е образован метод да изявиш своите благоприятни условия. С него показвате, че владеете дадена обстановка и можете да излезете от нея по най-хубавия метод “.
На втора и трета дъска застанаха шефът на учебното заведение Иван Иванчев и заместник-директорът Цветомира Илиева. Останалите съперници бяха възпитаници, а арбитър на шахматния празник – Тошко Кирков.
Мария Велчева е родена през 1976 година и за първи път прекрачва прага на ОУ „ Христо Ботев “ през 1983 година. Международен занаятчия от 1994 година и гросмайстор за дами от 1999 година Завършва УНСС със компетентност стопанска логистика.
Мария Велчева е републиканска шампионка за девойки във всички възрастови групи. През 1995 година в Занка (Унгария) става европейска шампионка за девойки до 20 година
Велчева е петкратна шампионка на България по шахмат (1996, 1997, 1999, 2000 и 2001 г.). Участва на седем шахматни олимпиади, където изиграва 61 партии (22 победи, 20 равенства и 19 загуби). През 2004 година на олимпиадата в Калвия печели самостоятелен сребърен орден на четвърта дъска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР