По случай 75-годишнината от Победата над хитлерофашизма, на 9 май

...
По случай 75-годишнината от Победата над хитлерофашизма, на 9 май
Коментари Харесай

Общинските организации на СВВБ и на БАС - Мездра почетоха Деня на Победата /снимки/

По случай 75-годишнината от Победата над хитлерофашизма, на 9 май членове и симпатизанти на общинските организации на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и на Българския антифашисткия съюз (БАС) поставиха цветя пред паметника на починалите във войните от община Мездра.
По този метод те засвидетелстваха своята благодарност към подвига на над 450-те хиляди български во́ини, сражавали се в заключителния стадий на Втората международна война (септември 1944 година - май 1945 г.) за освобождението на Вардарска Македония, Сърбия, Унгария, Австрия, Словения, Босна и Херцеговина и уважиха паметта на повече от 12 500-те жертви, които нашата страна дава в най-големия боен спор в международната история.
Слово за приноса на Българската войска за окончателния погром на Третия райх и за смисъла на това за попречване на трета национална злополука произнесе Данаил Димитров, учител по история и цивилизация в СУ „ Иван Вазов “. Той акцентира също решаващия принос на Червената войска за освобождението на Европа от „ кафявата чума “.
„ Без Деня на Победата 9 май нямаше да бъде и Ден на Европа, сподели в умозаключение Димитров. Затова всички опити за пренаписване и изкривяване на историята са обречени на неуспех! “.
По-сетне деятелите на СВВБ на БАС се поклониха пред бюст-паметника в гр. Мездра на капитан Динко Петров-Юшан (1898-1944) - един от 56-мата бойци от общината, починали във Втората международна война, както и пред паметника в с. Люти брод на генерал-полковник Иван Кинов (1893-1967) - шеф на Генералния щаб на Българска народна армия (15.XII.1944 година - 29.X.1949 г.) и шеф на Военна академия „ Георги Раковски “ (1951-1954 г.).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР