По-слаб растеж за 2022 г. спрямо 2021 г., но и

...
По-слаб растеж за 2022 г. спрямо 2021 г., но и
Коментари Харесай

Аутсорсинг секторът: Растежът се забавя, но лошото тепърва предстои

По-слаб напредък за 2022 година по отношение на 2021 година, само че и по-добър от това, което се чака през 2023 година - по този начин наподобява аутсорсинг секторът в България съгласно Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която показа годишния си отчет.

Представители на бизнеса както в областта на изнесените процеси, по този начин и на IT предизвестиха, че виждат задоволително поддръжка от страна на институциите в България и дори са ощетени от избрани политики - до момента в който прилежащите страни и техните компании вършат бързи стъпки дружно.

" Това, че тази промишленост, надали не, просто ще си пораства от единствено себе си, просто не може да продължава ", акцентира ръководителят на AIBEST Илия Кръстев.

Аутсорсинг в числа

През 2022 година у нас има общо 802 компании, които влизат в обсега на отчета на AIBEST. От тях 360 са за изнесени бизнес услуги (BPO), 416 - IT и 23 са развойни центрове.
 Аутсорсинг промишлеността в България търси нови местоположения - Стара Загора, Велико Търново и Русе
Аутсорсинг промишлеността в България търси нови местоположения - Стара Загора, Велико Търново и Русе

Гост в предаването Money.bg е Илия Кръстев, член на УС на Българската аутсорсинг асоциация

За тях на цялостно работно време работят 104 690 души, като цели 60 на 100 от тях са в BPO, само че във всяка от трите групи има нарастване на броя заети. Техните работодатели имат разноски за труд в размер на над 3 милиарда евро и са платили над 71 млн. евро налози.

През предходната година у нас са се появили 12 софтуерни компании, 9 - в услугите и 3 - R&D.

Пловдив е аутсорсинг дестинация №2 у нас след София - изключително в областта на IT. На трето място е Варна. Все повече компании избират да отварят офиси в Русе, Велико Търново и Стара Загора.
 5000 лв. приблизително месечно: Заплатите в аутсорсинг бранша порастват с голям ритъм
5000 лв. приблизително месечно: Заплатите в аутсорсинг бранша порастват с голям ритъм

Индустрията се чака да сътвори нови 30 000 работни места в идващите години у нас

Приходите през 2022 година са към 6 милиарда евро, като това е растеж с 16,8% по отношение на 2021 година - по отношение на 22,7% година по-рано. Секторът носи 5,8% от Брутният вътрешен продукт, като при опазване на междинния напредък към 2025 година той ще доближи до 9,2%, се показва в отчета.

Софтуер  и аутсорсинг във обстоятелства

Спрямо растежа на другите промишлености и на цялата стопанска система, това продължава да е един от най-големите растежи - само че когато напредък от 22% падне на 16%, би трябвало да се позамислим какво ни чака през идващите години, акцентира Илия Кръстев.

Той заключи обстановката по следния метод: " Данните за 2022 година са положителни, в случай че се съпостави с всичко, което става в промишлеността, само че през 2021 година бяха по-добри. Данните за 2023 година също ще са положителни, само че тези от 2022 година ще са по-добри ".
 Американската ResultsCX придобива българската аутсорсинг компания 60K
Българска аутсорсинг компания с над 1300 чиновници у нас ще бъде погълната от американски съперник

Ще бъде основана европейска централа - в Лондон

Кръстев отбелязва, че COVID-19, евтините пари и забавената цифровизация са се отразили добре на неговата промишленост, само че през 2022 година фирмите стартират да бъдат консервативни.

А тогава стартират да стават забележими и други проблеми: " Нещата, което се случиха през последните 10-15 години, бяха чудесни, само че когато човек огледа нещата в по-широк подтекст, страните към нас вършат повече - бавим се с привличането на хора и с въвеждането на облекчения ".

Председателят на AIBEST даде образец със случилото се след експлоадирането на войната в Украйна: " Това беше най-бързо растящата локация в Централна и Източна Европа в IT и изнесени услуги - когато войната стартира се случи една много бърза промяна и не мисля, че бяхме задоволително бързи във връзка с тези хора, които трябваше някъде да отидат, българската стопанска система изтърва сериозна опция ".

В момента заради бюрократични проблеми обстановката се повтаря с съветските жители и компании.

" Казвам, че освен би трябвало да имаме алена лампа - това е дискотека от червени лампи ", безапелационен беше Илия Кръстев. Той означи, че страни като Гърция към този момент имат цялостна тактика и притеглят големи вложения.
 Френската Atos, за която работят 1700 българи, продава аутсорсинг бизнеса си, който е на загуба
Френски колос, за който работят 1700 българи, продава част от губещ бизнес

Компанията сменя и името си

По думите му има два изхода. Единият е по-лесно привличане на фрагменти от чужбина, а другият е вложения в образованието - само че е " нереалистично " да се чака от вложителите да чакат резултати в продължение на години.

Председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров беше безапелационен, че страната " е извънредно дейна и прави доста " във щета на бизнеса, като проблем са освен честите смени на министри през последните години, само че и посланията.

Той даде образец с вдигнатия " с лека ръка " корпоративен налог до 15%, който " ни прави мощно неконкурентни в Европа ". Вдигането на оптималния застрахователен приход и разказа, че обект на смяната са " богатите ", пък, по думите му може да " счупи солидарния модел ", тъй като " половината стопанска система работи на мрачно ".
 Доброслав Димитров: Усеща се съществено закъснение във всеки един аспект на IT промишлеността
Доброслав Димитров: Усеща се съществено закъснение във всеки един аспект на IT промишлеността

" Някои компании минаха във фаза на освобождение на хора "

" Истински се удивлявам на оптимизма, с който се възнамерява бюджетът. Няма да го има растежът, който се възнамерява за 2024 година Голяма част от растежът идва от нашите браншове и промишлености (...) през втората половина на 2023 година растежът ни е 0. Ако секторите, които са в основата на растежа на Брутният вътрешен продукт, сега са спрели своя растеж, не виждам от кое място ще пристигна растежът. Останалите промишлености са с доста сериозен спад ", разяснява Доброслав Димитров.

По думите му софтуерният и аутсорсинг секторите са " като канарчето в мината " - реагират най-бързо на процесите в Западна Европа, тъй като контрагентите им са там. Димитров е на мнение, че нашата стопанска система изостава с 9-12 месеца и по този начин рецесията " ще кацне " у нас в средата на идната година.

" Не ни се оказва помощ, пречи ни се. Прието е за даденост, че ние растем - не сме безсмъртни, можем да бъдем убити ", предизвести Доброслав Димитров.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР