По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния

...
По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния
Коментари Харесай

Христо Иванов дава заден за аут на главния прокурор

По-скоро ще се върви към понижаване на пълномощията на основния прокурор посредством готвените промени в Конституцията, а не толкоз към унищожаване на самата фигура на обвинител номер едно. Това разяснява в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Факт е, че премахването на фигурата на основния прокурор като такава напълно влиза в напрежение с конституционно решение от 2003 година и някои постановки в него, което също предстои на пояснение и така нататък От тази позиция това, за което приказваме, е обезсилване на тази фигура, т.е. унищожаване на обвързваните с нея властови принадлежности, не толкоз нейното унищожаване като такава. Макар че, да, в някакъв съвършен свят премахването на фигурата би бил вероятен политически компромис ", сподели Иванов.

Преди седмица след среща сред новия правосъден министър Атанас Славов и Делян Пеевски в стаята на Движение за права и свободи в Народното събрание, Пеевски съобщи, че по-скоро Движение за права и свободи ще склони на предлагането на " Демократична България " фигурата на основния прокурор да отпадне изобщо като такава при готвените конституционни промени.

" Аз не споделям, че това е наложително най-хубавото решение за прокуратурата. Винаги съм казвал, че известна изясненост кой управлява тази организация би трябвало да съществува при ясна отговорност. Но при сегашната политическа обстановка най-лесното за реализиране единодушие е просто повече да няма такава фигура, с цел да не се чуди някой от играчите дали има късмет да дефинира в по-голяма степен от останалите кой ще е идващия основен прокурор ", добави водачът на " градската десница ".

ПП/ДБ щели да водят диалози за конституционни промени и с другите партии отвън Движение за права и свободи, само че по кое време и по какъв начин остава неразбираемо, като Иванов даде обещание да осведоми медиите за процеса.

" Нашият план (за промени в Конституцията) ще го видите сега, в който приключим консултациите с всички политически сили, тъй като задачата ни не е просто да сложим нещо на масата, а да изградим единодушие. Това, че доста политически обединения започнаха да настояват, че те са разкрили тематиката за правосъдната промяна, го схващам с изключение на с усмивка, се веселя, че те внезапно откриха тази тематика. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР