По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление“. Това каза Ива

...
По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление“. Това каза Ива
Коментари Харесай

Ива Митева: По-скоро говорим за полупрезидентска република

„ По-скоро приказваме за полупрезидентска форма на ръководство “. Това сподели Ива Митева от „ ИТН “ (ИТН) във връзка оферти от Слави Трифонов референдум.

В изявление за bTV Ива Митева от Има Такъв Народ разгласи, че във вчерашното си изказване Трифонов не е прецизирал за коя от двете форми на република става въпрос - полупрезидентска или президентска.

" Разликата в двете форми на ръководство е доста основна. Полупрезидентската република е обвързвана с персоналната отговорност, която се носи от едно лице. В доста страни я има и работят доста добре ", разяснява тя.

В петък л за превръщането на България в президентска република, като се аргументира с недоволството от актуалната политическа система, която той разказа с думите " двуличие, неистини, задкулисие, корупция и интриги ". Трифонов уточни, че неговата партия ще бъде гаранта в идващия парламент, който ще се погрижи това да се случи.

Митева сподели, че концепцията за свикването на референдума е " естествено продължение на всичко, което прави Има Такъв Народ ". С него те желаят да се допитат до настройките и желанията на българския народ. Тя изясни и по какъв начин тъкмо си показва този модел на държавно ръководство.

" Ако желаеме да имаме същинско разделяне на управляващите тогава Народното събрание, което е директно избирано, и президентът, който е директно избиран, ще работят в симбиоза. Тоест Народното събрание ще се избере от народа, президентът ще уточни министър-предстедателя, той ще образува своя кабинет и по-късно този кабинет ще изиска избор на доверие от Народното събрание ", изясни Митева.

Междувременно представителят на служебния кабинет Антон Кутев съобщи пред Нова телевизия, че изказването на Трифонов е негова самодейност и не е било в съгласие с президента Румен Радев.

" Донякъде бих го определил като предизборна провокация, поради резултатите, които дават социологическите изследвания на " ИТН " за изборите ", разяснява Кутев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР