“По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление, каза пред БТВ

...
“По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление, каза пред БТВ
Коментари Харесай

Ива Митева: По-скоро говорим за полупрезидентска република

“По-скоро приказваме за полупрезидентска форма на ръководство ”, сподели пред БТВ Ива Митева от “Има подобен народ ” по отношение на предлагането на Слави Трифонов да се направи референдум за президентска република. 

" Идеята за референдум за президентска република не е прочувствена, по-скоро е естествено продължение на всичко това, което Има Такъв Народ прави. Ако желаеме смяна би трябвало да срем да се преструваме, че това е допустимо без смяна в политическата ни система. В момента има рецесия на политическия ни хайлайф ", разяснява Митева.  Според някогашния ръководител на Народното събрание е належащо допитване до хората за смяна на държавното устройство, макар че според член 156 от конституцията такава смяна може да се одобри само от Велико национално заседание.

Тя акцентира, че водачът на Има Такъв Народ не е прецизирал коя от двете форми - полупрезидентска или президентска. 

“Разликата в двете форми на ръководство е доста огромна. В доста страни я има полупрезидентската република и работят доста добре. Дори правилото на разделяне на управляващите е доста добре разделен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е директно избирано, президентът е директно определен. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще уточни министър-председател, който ще образува своят кабинет и по-късно държавно управление ще изиска избор на доверие от Народното събрание ”, изясни Митева.

Тя даде за образец Полша, където по думите й моделът е на полупрезидентска република.

„ Изводите, до които стигаме през днешния ден, минавайки през тези рецесии, демонстрират, че това, което виждаме в полската конституция, която е полупрезидентска република и е правена осем години, е можело да го имаме и ние “, изясни Митева.

Бившият парламентарен председател изтъкна като преимущество персоналната отговорност, носена от едно лице, само че не разяснява риска от тирания при злоупотребата с власт от едно лице.

Ива Митева уточни, че у нас парламентаризмът е в рецесия, Народното събрание е некомпетентно да работи и не може да се излъчи устойчиво болшинство.

По думите й, у нас правилото на разделяне на управляващите не е прокаран до дъно. Според нея това е направено в модела, при който президентът показва министър-председател, а Народното събрание го гласоподава.

„ Мажоритарният избор е тясно обвързван с модела на полупрезидентската република “, сподели още тя.

Митева добави, че партията „ ИТН “, от която тя беше излъчена за народен представител и ръководител на Народно събрание, е почнала работа по Закона за референдумите и ще предложи смяна на прага за тяхната годност.

Според нея Има Такъв Народ ще влезе в идващото Народно заседание след вота на 2 октомври. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР