По схемата бърз път към иновации ще се финансират относително

...
По схемата бърз път към иновации ще се финансират относително
Коментари Харесай

Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

По схемата бърз път към нововъведения ще се финансират релативно зрели, извънредно реформаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развиване

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Еврофинансирането за нововъведения се усилва

Предстои откриването на трета процедура по програмата " Иновации и конкурентоспособност "
17 май 2017
Еврофинансиране за възстановяване на културното завещание

Бюджетът на подмярката от Програмата за развиване на селските региони е 40 млн. евро
23 мар 2016
Как ще се правят оценка плановете за нововъведения на започващи предприятия

Иновативният потенциал на екипа и степента на техническата му подготвеност носят най-вече точки на претендентите в процедурата
17 фев 2016 За интервала 2018 - 2020 година се плануват по 4 сесии годишно за банкет на планове за дребни и междинни предприятия. Програмата за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 " е най-голямата стратегия на Европейския съюз (ЕС) за интервала 2014 - 2020 година, с бюджет от съвсем 80 милиарда евро.
Възможностите за финансиране по линия на " Хоризонт 2020 " са изложени в няколко поредни работни стратегии, надлежно за интервалите 2014-2015 година, 2016-2017 година и новата такава за 2018 - 2020 година В нея са образувани разнообразни тематични посоки и са посочени тематики, по които могат да се приготвят планове до 2020 година Те са групирани в три съществени стълба: " Високи достижения в научната област " ; " Водещи позиции в индустрията " и " Обществени провокации " . Тези стълбове са допълнени с няколко характерни за интервала 2018 - 2020 година посоки, в това число " Наука със и за обществото " ; " Разпространяване на върховите достижения и разширение на присъединяване " ; " Европейски съвет по нововъведения и Евроатом ".
Важна специфичност на новата работна стратегия е основаването на пилотния Европейски съвет по нововъведения (ЕСИ) . Той включва промени в досегашната скица: Инструмент за дребни и междинни предприятия (ИМСП), както и други схеми за подкрепяне на нововъведенията: " Бърз път към нововъведенията " и " Открити и поощрителни награди в региона на бъдещите и нововъзникващите технологии. Целта е да поддържат още по-ефективно нововъведенията, които основават пазари.

Нови моменти в " Инструмент за дребните и междинните предприятия " до 2020 година

Анализът на резултатите от първите две работни стратегии демонстрира, че ИМСП е най-атрактивната и добила изключителна известност част от " Хоризонт 2020 ". В новата работна стратегия са непокътнати редица значими особености на ИМСП от предходните две стратегии, само че са въведени и някои доста основни нови условия и правила за оценка на плановете.
Запазена е особено насочената към дребните и междинни предприятия (МСП) и доста добра за тях опция даже едно-единствено МСП, както и консорциуми единствено от МСП да аплайват с планово предложение по тази скица.

Запазени са също и трите етапи за осъществяване на планове по ИМСП. Първата е за предпроектни изследвания. Втората е същинската, имаща за цел посредством плана да се приведе иновационната концепция към индустриална подготвеност и зрялост, като се приготви за бъдещото дейно въвеждане на целевите ù допустимо по-глобални пазари. По фаза 2 може да се кандидатства след осъществяване на първата фаза или независимо напряко по втората. Безвъзмездната финансова помощ (БФП) на първите две етапи е 70% от цената на плана. По фаза 1 се получава БФП от 50 хиляди евро, а по втората - от 0.5 млн. евро до 2.5 млн. евро. Третата фаза не дава безплатно съфинансиране, само че подкрепя достъпа до обществен и частен рисков капитал.
Важно е да се уточни, че от 2018 година по ИМСП ще се ползва напълно нов метод " изпод нагоре " без авансово дефинирани тематики, както беше до момента. По този метод Европейската комисия се стреми да даде късмет да се конкурират за финансиране повече МСП с разнородни и допустимо по-ефективни нововъведения в разнообразни браншове.
В новата работна стратегия структурата на апликационна форма на планови оферти за ИМСП е изменена за по-силната й ориентировка към езика на действителния бизнес, само че освен това се резервират нейните съществени раздели:
- Достойнства, в това число идея, цели, напредък, методология, " пътната карта " на развиването на плана до постигане до пазара в и изключително отвън Европейски Съюз.
- Въздействие, в това число евентуално влияние и ограничения за неговото максимизиране, изискващи доста сериозна аргументация на плануваните подходи за разпространяване, връзка, употреба на продукта на нововъведението в и отвън Европейски Съюз.
- Изпълнение, в това число работни пакети с цели, задания и резултати; бюджет на плана, опасности и ограничения за намаляването им.

На основа на тези раздели се образуват и трите съществени критерия за оценка на плана: достолепия, влияние и осъществяване. Важен нов детайл е придаването на доста по - огромен акцент на оценката по критерия влияние. За разлика от досегашната идентична тежест на трите критерия по новата работна стратегия тежестта на критерия влияние става 50% от общия резултат, а останалите два критерия са с идентична тежест от по 25% . Заедно с това минималният брой точки за сполучливо класиране по всеки от тези критерии към този момент ще бъде 4 от 5 вероятни, а общият най-малък брой точки за триумф на плана ще стане 13, а не както до момента - 12 от 15 вероятни.
Нов детайл е и доста по-силната ориентировка към специалисти - оценители по ИМСП, с профил на вложители за приемане на по-ефективни оценки на пазарните и капиталовите детайли на плановете.

Друг доста значим нов детайл на оценката на планове по ИМСП е, че се минава от досегашната едностъпкова оценка на плановите оферти от фаза 2 на ИМСП към двустъпкова. В стъпка 1 предложенията ще се класират както до момента - въз основа на систематизирания отчет на трима оценители. След това на втория стадий претендентите, оценките на чиито планове надвишават посочените нагоре прагове, ще бъдат поканени на изявление " лице в лице " в Брюксел и на тази основа ще се направи дефинитивна ранглиста на сполучливите за сесията планове. При това остава в действие неповторимата предоставена в ИМСП опция планово предложение, което не успее да се класира сполучливо на дадена сесия, да може да се подаде още веднъж на някоя от идващите такива, като се отчетат бележките и рекомендациите от предишни участия.
За интервала 2018 - 2020 година се плануват още веднъж по 4 сесии годишно за банкет на планове по ИМСП.

Бърз път към нововъведения

Съгласно новата работна стратегия 2018 - 2020 година схемата " Бърз път към нововъведения " ще излезе от досегашната си пилотна фаза и ще стане част от пилотния Европейски съвет за нововъведения. Схемата е ориентирана към релативно зрели, извънредно реформаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развиване, с цел да могат да основат нов пазар и да реализират по-широко разпространяване. Тази скица цели да ускори интердисциплинарното и междусекторното съдействие в региона на инова­циите. Предвиждат се по три сесии годишно за банкет на планове по тази скица.

Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР