По реформата на Дъблин инвестирахме много усилия, сменихме подхода за

...
По реформата на Дъблин инвестирахме много усилия, сменихме подхода за
Коментари Харесай

Борисов пред Парламента: Резултатите от председателството не са част от пиар кампания

" По промяната на Дъблин инвестирахме доста старания, сменихме метода за работа, постигнахме единодушие на работно равнище сред всички страни членки, напреднахме доста, само че времето не стигна за постигането на консенсус ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов при представянето на резултатите от българското европредседателство в Народното събрание във връзка опитите за реализиране на съглашение за промени в системата за даване на леговище в Европейски Съюз. По думите му направеното от България е било оценено и българското предложение по тематиката би трябвало да се употребява като основа на търсенето на консенсус.

" Мотото на Българския парламент, стана слоган на целия Европейски Съюз в миналите шест месеца. " Съединението прави силата " е смисълът на европейската идея и въпреки, че идва от историята ни, би трябвало да остане като главния принцип на българската политика и в бъдеще. Това беше първото председателство за нашата страна след приемането ни в Европейски Съюз. То беше тестване за европейската ни еднаквост. Но ние показахме, че България може да работи безапелационно като европейска страна, да схваща същността на европейските цели и да прояви умеенето да работи пълноценно за тяхното реализиране ", сподели Борисов.

" За това желая да благодаря на всички министри и специалисти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел. Всички те бяха напълно ангажирани и отдадени на виновната задача в работните групи и формати, в организирането на събитията, по този начин както и в реализирането на заложените политики и законодателните досиета ", добави министър председателят.

Той акцентира още, че България е съумяла да сплоти европейските сътрудници за продължение на разговора с Турция.

Борисов дефинира като знаково достижение слагането на фокуса на напъните върху европейската вероятност и свързаността на страните от Западните Балкани, което е било прието за обща европейска отговорност. Разширихме и изведохме отвън деликатния политически подтекст тематиката за Западните Балкани, сподели още министър председателят.

Той означи, че след проведената среща на Европейски Съюз за Западните Балкани в София през май има проект със стъпките за реализирането на инфраструктурни планове, били са контрактувани средства за съгласуваност и са били подписани първите съглашения. Показахме, че решението на насъбраните проблеми би трябвало да се реализира посредством разговор, дадохме образец със съглашението с Македония и имаме резултат - договарянията сред Гърция и Македония, а от през вчерашния ден и поканата от НАТО за договаряния с Македония, съобщи министър председателят, като напомни, че в края на юни съветът взе решение по кое време да стартират договарянията за еврочленство със Скопие.

Борисов акцентира, че тези резултати не са част от пиар акция и този жанр на работа е бил оценен и приет като работещ модел, самопризнание е била и поканата за присъединяване на България в берлинския развой, от който страната по принцип не е част.

Нашата работа не завършва в този момент, а продължава и при австрийското председателство, чиито цели са продължение на целите на българското председателство - сигурност и битка с противозаконната миграция, разцвет и конкурентоспособност посредством цифровизация, непоклатимост в прилежащите райони на Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР