По-рано днес властите в Китай обявиха, че ще предприемат мерки

...
По-рано днес властите в Китай обявиха, че ще предприемат мерки
Коментари Харесай

Китай заплашва американски структури заради свалянето на балон

По-рано през днешния ден управляващите в Китай оповестиха, че ще подхващат ограничения против американските структури , свързани със свалянето на хипотетичния китайски шпионски балон край американското източно крайбрежие. По време на ежедневния брифинг представителят на Министерството на външните работи Уанг Уенбин не показа детайлности и не уточни задачите на ограниченията.

Китай твърди, че въпросният балон е, който инцидентно се е отклонил от курса си, като намерено упреква Съединени американски щати, че са реагирали прекомерно остро , като са го свалили с ракета, изстреляна от изтребител F-22. След свалянето на балона на 4 февруари Съединени американски щати постановиха наказания на 6 китайски организации , които съгласно тях са свързани с галактическите стратегии на Пекин . Впоследствие Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава единомислещо , с цел да осъди Китай за „ безочливо нарушение “ на суверенитета на Съединени американски щати, както и за напъните му да „ заблуди интернационалната общественост посредством погрешни изказвания за акциите си за събиране на разследваща информация “ .

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен анулира визитата си в Пекин , което беше чакано с неспокойствие от мнозина като вяра за стабилизиране на връзките сред двете народи, които през последните месеци се утежниха извънредно доста поради несъгласия в региона на търговията, човешките права, Тайван и претенциите на Китай към Южнокитайско море.

Макар че Китай отхвърля балонът да е бил боен обект , той към момента не е разкрил изрично кое министерство или компания са виновни за това. След като в началото изрази страдание за навлизането на балона във въздушното пространство на Съединени американски щати, в този момент Китай още веднъж насочи обвинявания в шпионаж против Вашингтон , наред със заканите си за ответни ограничения .

„ Китай изрично се опълчва на това и ще предприеме контрамерки според закона против съответните американски структури, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай “, разяснява Уанг по време на брифинга, извършен през днешния ден.

Междувременно през днешния ден посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел съобщи, че нахлуването на китайския балон в Съединени американски щати е част от агресивното държание на Пекин . Емануел означи още, че неотдавнашното изпращане на китайски лазер с военно предопределение върху патрулен транспортен съд на филипинската брегова защита, преследването на американски самолети от китайски самолети и откриването от страна на Китай на противозаконни полицейски сектори в Съединени американски щати, Ирландия и други страни, не е инцидентно . По негови думи случаят, обвързван с балона също не е изолиран случай .

Вчера японското министерство на защитата разгласи, че за най-малко 3 летящи обекта , видяни в японското въздушно пространство от 2019 година насам, се счита, че са китайски шпионски балони . Изявлението гласи още, че Япония е реагирала остро и е поискала пояснения от Пекин. Високопоставени законодатели от ръководещата партия в Япония обявиха през днешния ден, че обмислят разширение на закона в региона на самоотбраната , тъй че да включва и доста строги наказания за нарушение на японското въздушно пространство от задгранични балони.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР