По-рано днес стана ясно, че десетима сводници бяха задържани в

...
По-рано днес стана ясно, че десетима сводници бяха задържани в
Коментари Харесай

Скандални разкрития за разбитата огромна българска мрежа за проституция във Франция

По-рано през днешния ден стана ясно, че десетима сводници бяха арестувани в Германия, Франция и България при започване на юли в границите на интервенция против разтрошаване на мрежа за проституция в Източна Франция, по-конкретно в Страсбург и Анси.

На територията на София и Бургас е осъществено претършуване на 11 адреса. В столицата са арестувани четири лица на съображение въведени сигнали в НШИС - европейски заповеди за задържане. Едно лице е арестувано на територията на Плевенска област.

Междувременно стана ясно, че част от дамите, принуждавани да проституират са родом от Оряхово.

Цялата акцияте почнала на 3 юли, когато е била разрушена незаконната мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени дейности и трафик на хора.

Групата е работила от 2015 година, като през миналия интервал във Франция са пристигнали десетки дами за проституция. В хода на следствието е било открито, че на млади дами от Оряхово била обещавана работа във Франция, след което те били настанявани в Германия и принуждавани да проституират в Страсбург. Много от потърпевшите били експлоатирани и наоколо до Анеси.

За задачата дамите били поставяни на авансово избрани места, като след това изпращали главната част от извоюваното на сутеньори, намиращи се в България.

Освен това те били подлагани на наблюдаване от тях, както във Франция, по този начин и в Германия.

Въз основа на информация, предоставена посредством службата за вътрешна сигурност към Посолството на Франция в България, прокуратурата в Страсбург е почнала авансово следствие.

Впоследствие то е било предоставено на прокуратурата към Междурегионалния профилиран съд (МСС) заради размера на незаконната мрежа и разклонението й. С оглед броя на разследвани лица и обстоятелството, че те се намират в разнообразни страни, в производството е бил включен и втори съдия-следовател от МСС в Нанси.

С поддръжката на Евроюст е бил основан взаимен проверяващ екип, включващ чиновници на МСС в Нанси, Върховна касационна прокуратура на Република България и Районна прокуратура - Оряхово, която се явява способена с оглед местоживеенето на потърпевшите от трафик дами.
Във връзка с осъществяването на европейските заповеди за следствие, отнасящи се до локализирането на лица, занимаващи се със склоняване към проституция и следенето на финансовите потоци, към следствието е била привлечена и прокуратурата в немския град Офенбург.

Разследването по досъдебното произвеждане е предоставено от основния прокурор на Национална следствена работа. От българска страна в интервенцията са взели присъединяване следователи от Национална следствена работа, сътрудници на Държавна организация „ Национална сигурност “, чиновници от жандармерията, специалисти.

Задържането на разследваните лица е било авансово планувано за началото на м. юли 2018 година На 03 юли са били осъществени двадесет обиска по едно и също време в България (в София, Плевен и Бургас), в Германия (в Кел и Офенбург) и във Франция (в покрайнините на Анеси).

С европейска заповед за арест са били арестувани пет лица в България и три в Германия. Още двама са били задържани край Анеси и изправени пред съдия-следовател в съда в Нанси за покачване на обвиняване и краткотрайно задържане.

Същевременно са били събрани свидетелските показания на младите дами, които са разказали за оказания върху техни близки напън и отправени закани да не издават условия, свързани с незаконната мрежа.

Към сегашния миг е открит контакт със сдружения за поддръжка и реинтеграция на потърпевшите от присъединяване в проституция дами, които да ги подкрепят и съпроводят при възможното им връщане в България. Разследването продължава за разкриване и задържане на съучастниците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР