По процент от БВП, отделен за здравеопазване спрямо останалите държави

...
По процент от БВП, отделен за здравеопазване спрямо останалите държави
Коментари Харесай

България заделя най-малко средства за здравеопазване от страните в ЕС

По % от Брутният вътрешен продукт, обособен за опазване на здравето по отношение на останалите страни членки на Европейски Съюз, България е на последно място. Това съобщи ръководителят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров, представен от БГНЕС.

По думите му страната заделя око 4-4,5% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето. Той разясни, че това е на половината от средноевропейското равнище. Според него все пак достъпността, която се обезпечава на българските жители и опцията да се употребяват актуалните постижения на медицината не са неприятни.

Ние виждаме структурата, която е препоръчана в Бюджета и тя е тази, която подхожда на упованията, т.е. на опита на ръководството да измести финансирането към извънболнична помощ последователно, тъй като не може да бъде внезапно. Нашите оферти при договарянията с Касата ще бъдат свързани с съответни хрумвания къде и по какъв начин да бъдат ориентирани тези спомагателни средства, акцентира Маджаров.

Според него би било хубаво да се направи разбор на какво би се случило в системата на опазването на здравето в идващите 5-10 години, като се отчетат провокациите на кадровата политика. Той съобщи, че до няколко години ще усетим рецесията от неналичието на медицински сестри и лекари и би трябвало да се работи в посока да не се стига до там.

По отношение на електронните рецепти Иван Маджаров уточни, че не е имало проблем. Според него обаче е-рецептите са били въведени ненадейно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР