По протежение на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна

...
По протежение на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна
Коментари Харесай

Без Илон Мъск Украйна можеше да е загубила войната

По продължение на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна информационните кули за мобилни телефони и интернет услуги, бяха развалени от спирания на електрозахранването, съветски снаряди и даже непосредствено заглушаване. Но услугата “Starlink” на Илон Мъск, която обезпечава интернет съгласуваност благодарение на рой спътници, ги замества, оповестява “Уолстрийт джърнъл”, написа Vesti.bg.

Компанията на Мъск е изпратила хиляди комплекти за сателитно свързване в Украйна, трансформирайки страната във високотехнологичен полигон за тестване на услугата, която милиардерът се пробва да продава и в други страни по света. Украински чиновници, офицери в щаба и на фронта отдават на “Starlink” опцията за поддържане на връзка сред военните им сили.

“Без “Starlink” към този момент щяхме да губим войната”, показва пълководец на взвод на Изюмския фронт, където съветската войска се пробва да настъпи на юг, към Донбас. Действията на Мъск крият опасности за репутацията му, в случай че услугата не дава отговор на упованията. Неговата интервенция във войната на страната на Украйна също може да му навлече гнева на Москва и да отблъсне държавните управления, които са другарски настроени или се опасяват от Русия, показва “Уолстрийт джърнъл”. Внедряването на “Starlink” в Украйна обаче среща утвърждението на украинските водачи.

Министърът на защитата Олексий Резников съобщи в изявление, че “Starlink” е от решаващо значение за връзката сред командири и звена тук-там, където мобилните връзки са прекратени. Резников добави, че неотдавна е изпратил персонално писмо до Мъск, с цел да му благодари и да изясни, че страната се нуждае от повече комплекти за “Starlink”. “Starlink” е доста, доста положително оборудване”, счита Резников. “Не е смъртоносно, само че е в действителност ефективно”.

Системата е лесна за инсталиране и потребление. Хилядите спътници на Мъск в орбита подсигуряват добра съгласуваност. На земята всичко, от което има потребност, е източник на електрозахранване за сателитната антена и рутера. Подобно на множеството сателитни интернет системи, “Starlink” не може да доближи скоростите на оптичните и клетъчните мрежи. Тя обаче не разчита на кули за клетъчни телефони или заровени оптични линии, което я прави по-стабилна в зони на спор. Компактните и лесни за пренасяне сателитни антени също се оказват подобаващи за потребностите на нападната от Русия Украйна. През май Дмитрий Рогозин, който по това време ръководеше съветската галактическа организация “Роскосмос”, разгласи, че Мъск ще бъде “държан виновен, като възрастен” за обезпечаването на военни връзки на Украйна. Това обаче наподобява не стресна милиардера.

Освен ролята си за подсилване на командването и връзките на бойното поле, “Starlink” оказа помощ на бойците да се свързват с околните им. Това беше главното средство за връзка на обсадените украинци в стоманодобивния цех в югоизточния град Мариупол. Компанията нормално таксува 599 $ на клиент за хардуера и 110 $ месечна такса, което е относително ниска цена за сателитен интернет. “SpaceX” обаче е дарила хиляди комплекти и абонаменти. Освен всичко останало “Starlink” оказва помощ на редица бизнеси в Украйна да продължат да оперират, без значение от напъните на Русия да унищожи украинската стопанска система и инфраструктура. “Ние използваме тези терминали като спешна връзка”, разяснява основният механически шеф на “Ukrtelecom” Дмитро Микитюк.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР